Кмет и областен на Смолян заедно резнаха лентата на дом за 12 деца

Днес официалното откриха Центъра за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 12 г. в Смолян. Кметът Николай Мелемов и областният управител инж. Димитър Кръстанов прерязаха лентата на новата социална придобивка, която ще даде дом на 12 дечица. Две от места са за краткосрочно настаняване на деца до 3 години.

Гости на церемонията бяха и шефът на Областната дирекция „Социално подпомагане“ Сийка Иванова и директорът на фондация „Международна социална служба – България” д-р Събина Събева.

Община Смолян стартира проекта за изграждане на Центъра през 2009 г., а финансирането е от Социалноинвестиционния фонд /СИФ/. Цялостната му реализация се осъществява с посредничеството на Фондацията, която е дългогодишен партньор на общината при осъществяване на различни социални проекти.

Средствата, отпуснати от СИФ, не бяха достатъчни за цялостното завършване на обекта и през 2012 година Община Смолян се обърна към Фондация „Международна социална служба – България“.

След провеждане на консултации с потенциални частни донори, организацията получи финансиране от фондация „Медикор“, Лихтенщайн, в размер на 448 500 лв.
Така на 1 ноември 2013 г. центърът отвори врати и посрещна първите 7 деца.

Областният управител подчерта, че построяването на дома и неговата пълна реализация е един добър пример за приемственост- как проекти, започнати в един мандат, завършват успешно при управлението на друг мандат.

„Ние обикновено не бъркаме усилията с резултатите, но в този случай не може да не подчертаем усилията, които са в пълно съответствие с този чудесен резултат, от който ще могат да се възползват най-малките и уязвими групи от областта. Това е една много благородна и изключително благодатна за нашето общество инициатива” каза в заключение инж. Кръстанов.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини