Промените в Закона за потребителския кредит минаха на второ четене

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

Текстът, приет от Парламента, предвижда разпоредбите на закона да не се прилагат за договори за кредит, сключени преди датата на влизането му в сила. Изключение е направено по отношение на такси, обезщетения или неустойки по параграф 8, точка 3 от този закон. В нея се предвижда, кредиторът да няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Заместник-председателят на ПГ на “Коалиция за България” Янаки Стоилов обясни, че сключените договори ще продължат да действат, като всеки ще може да погаси предсрочно кредита след изтичане на определен срок.

Ще бъде разширен обхватът на Закона за потребителския кредит по отношение на кредити под 400 лева, е друго от решенията. По отношение на този тип кредити няма да се прилага правото на отказ от кредита, тъй като наличието на това право би обезсмислило и ограничило краткосрочните кредити.

Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита. Това са такси и комисионни за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие, предвижда още промяната. Въвежда се изискване видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионните, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини