Колекционер на камбани: Плача всеки път като ги чуя

Уникална колекционерска изложба „Камбани ЗА Европа” вече е изложена във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян.

Експозицията от 120 образци е част от кампанията на Европейския информационен център „Европа директно” и символизира призива към гражданите на Смолян да упражнят правото си на глас на предстоящите избори за европарламент, отбеляза при откриването на изложбата ръководителят на областния център Надежда Митева.
Колекционерът на камбаните е Божидар Желев, който намерил първите експонати от бъдещата си колекция почти на боклука-изхвърлени като ненужни вехтории. Постепено приятели и близки започнали да му подаряват камбани, а той също започнал да си купува от звънците при пътуванията си по света.

„Като чуя камбана винаги плача. Те са символ, който е събирал хората и в добро, и в лошо – празник, венчавка, смърт на човек, по време на войни и други житейски поводи. Всяка има свой специфичен звук, посочи още при откриването на изложбата Божидар Желев.

Сега в колекцията му 777 камбани от 77 държави, сред които от САЩ, Аржентина, Китай и Бразилия. Най-малката е 1 грам, но има и огромни църковни камбани- изработени основно от метал и бронз. Най-голям производител на църковния символ е Русия. В Смолян са показани 120 от експонатите, които ще краси фоайето на театъра в следващите десет дни.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини