България лудна заради скандала с подписките. Проверете използван ли сте

До изборите остават 40 дни, а проверката връща този отговор при ЕГН 1111111111. Това би трябвало да е невъзможно още при въвеждането на данните от списъците. Такова ЕГН едва ли има. Може би някой оператор е заспивал върху единицата. А може би самата проверка е бъгната? Очевидно никой не проверява.

За сравнение, лице с ЕГН 1111110101 не фигурира в ничии списъци. Затова пък с ЕГН 2222222222 (е, такова няма как да има) проверката показва

ПОСОЧЕНОТО ЛИЦЕ Б. Ч. Н. Е НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА:

   КП Реформаторски блок на страница 73 ред 580

Скандалът с използването на името и личните данни на хора в подписките на партиите днес набра сила.  Някакава част от необходимите за регистрация на партиите за евровота подписи може и да са на хора, които представа си нямат, че са дали подкрепа.

Над 100 са вече сигналите от граждани, че имената им фигурират в подписка на партия, без те да са се подписвали, обясни днес пред "Хоризонт" говорителят на Комисията Александър Андреев.

Със своя ЕГН може да проверите дали не сте подкрепили някоя партия на сайта на ЦИК:
https://www.cik.bg/reg_podpiski

ЦИК не е компетентен орган, в случай, че установите, че името Ви се появява в нечий списък без ваше знание и съгласие.

Комисията е приела сигнали, но подчертава, че компетентните органи са прокуратурата и Комисията за защита на личните данни.

ЦИК информира, че “при установени нарушения гражданите следва да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България”. Това е от сайта на ЦИК. По други сайтове могат да бъдат прочетени различни други неща, написани по темата. За последните 24 часа БГ интернетът вади стотици заглавия за скандала.

Според говорителя на ЦИК в момента е трудно да се каже дали "установените нарушения" биха повлияли на регистрацията на отделна партия. Използването на името на хора, без тяхно знание не означава автоматично, че съответната политическа сила би могла да бъде заличена.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини