Най-любопитните великденски ритуали

Както всяка година преди Коледа и Хелоуин, така и в навечерието на Великден магазините са препълнени с всевъзможни символи на кича - празнични декорации, шоколадови зайци, вапцани яйца...Въпреки цялата суетня, миряни на различни места по света успяват да съхранят истинския дух на празника чрез впечатляващи по своя колорит ритуали, с които честват Възкресението.
Най-експресивни и страстно последователни в отбелязването на събитието, разбира се, са католиците. Ярък пример за това са ритуалните процесии на далечните Филипини на Разпети петък, които с плашеща старателност пресъздават Христовите мъки. Важен елемент от честването е самобичуването, разпъването на кръстове и приковаването с истински гвоздеи на местни богомолци.В Испания и някои латиноамерикански страни също се провеждат процесии с цел да се потърси изкупление на греховете. Каещите се участници в тези шествия на покаянието, т.нар. назаретяни, покриват главите си с островърхи качулки, наподобяващи одеждите на Ку- клукс-клан, за да не бъдат разпознати.
На фона на тези строги католически ритуали, една древна предвеликденска традиция контрастира ярко с езическия си характер. Става дума за т.нар. Великденска вещица, чествана в Швеция: подобен на Хелоуин празник, провеждащ се на Велики четвъртък или Велика събота, когато шведските момиченца се обличат като вещици и обикалят от врата на врата с медно котле в ръка, събирайки лакомства. Ритуалът е свързан с древните вещерски сборища на немската планина Харц във Валпургиевата нощ, а за да бъдат прогонени вещиците, шведите и до днес палят клади и пускат фойерверки.
На други места великденските ритуали преднамерено отразяват актуалната обществено-политическа ситуация. През 2008 г. традиционното за Венецуела публично изгаряне на статуя на Юда бива заменено с подпалване на фигура, облечена като представител на петролния гигант “Ексон”.
На някои места великденските празници стават повод да се почетат мъртвите. Гробището на румънското селце Фрумушани всяка година се превръща в сборно място за местните миряни, които палят огньове на гробовете в памет на починалите близки във нощта на най-голямото християнско чудо.
Другаде великденските чествания минават под знака на жизнерадостта, която носи вестта за Възкресението. Такъв е случаят с Бахамите, където в небето над целия остров на Разпети петък се пускат цветни хвърчила. Начало на традицията поставя местен учител, който издига в небето хвърчило с образа на Христос, за да обясни на учениците си Възнесението.
В Ню Йорк Великден също се посреща жизнерадостно и цветно. Всяка година след празничната литургия жителите на града дефилират по Пето авеню, облечени с най-новите си дрехи. Това, счита се, ще им донесе късмет през годината. Въпреки че традицията тръгва от висшите кръгове на Голямата ябълка, парадът няма елитарни претенции. Напротив - колкото по-смахнато и фриволно изглеждат дефилиращите, толкова по-добре.
Сред разнообразните великденски практики по света има и такива, които са специфични за определена народностна група. В немската община Ралбиц, намираща се на 70 км източно от Дрезден, навръх Великден местната славянска общност сорби, изповядваща католицизма, участва в процесии, по време на които мъжете яздят украсени коне и пеят песни, възпяващи чудото на Възкресението.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини