Вашингтон засега няма да изпраща сухопътни войски в Полша

Пентагонът отрече твърдение на полския военен министър Томаш Шемоняк отпреди ден пред в. "Вашингтон пост", че в Полша ще бъдат разположени американски сухопътни сили в отговор на кризата в Украйна. Шемоняк обяви това след срещата си с американския си колега Чък Хейгъл.

Представител на министерството на отбраната на САЩ обаче не потвърди думите му в събота, предаде Интерфакс, като цитира руската емисия на ББС.

От Пентагона заяили, че се разглеждат редица допълнителни мерки за засилване на боеготовността на Европа по въздух, море и суша, но "засега няма нищо особено за съобщаване", предаде ББС.

"Продължаваме да изучаваме варианти за действия, които биха уверили нашите съюзници от НАТО в твърдата ни ангажираност към принципа на колективна отбрана в съответствие с член 5 от Устава на НАТО", смята контраадмирал Джон Кирби.

Шемоняк заявил за "Вашингтон пост", че решението било взето на политическо равнище и че военните изработват детайлите. По думите му ще има и засилено сътрудничество в противовъздушната отбрана, специалните сили, киберзащитата и други области. Полша ще играе водеща регионална роля "под патронажа на САЩ", казал той.

Шемоняк уточнил, че всеки непосредствен отговор на НАТО на руската агресия в Украйна, макар и важен, има по-малко значение от дългосрочната промяна на отбранителните стратегии на Европа и Америка. САЩ, след като обявиха "завой" към Азия, трябва да обявят обратен завой към Европа, а европейските страни, които съкратиха военните си разходи, трябва да променят тази тенденция, допълва полският военен министър.

"Доскоро съществуваше идеята, че вече няма заплахи в Европа и повече няма нужда от американско присъствие в Европа. Събитията показаха, че има нужда от обратен завой, и че Европа беше в безопасност, защото Америка беше в Европа", казал още той.

Запитан доколко е вероятен подобен обрат в разходите за отбрана, Шемоняк твърди, че по въпроса е имало широка подкрепа на неотдавнашната среща на европейските министри на отбраната. Най-силният стимул дори не е било самото анексиране на Крим, а лъжите на руския президент Владимир Путин за действията на Русия там и формулираната нова доктрина, позволяваща на Русия да се намесва във всяка страна, където по нейна преценка е застрашено рускоезичното население.

Това според Шемоняк представлява потенциална заплаха за Балтийските страни, които са членове на НАТО, и още повече за Молдова, Беларус и централноазиатските страни, които не са. Подобно на американския президент Барак Обама той смята, че е прекалено рано да се преценява споразумението в Женева за Украйна. Според него специалната операция на Русия в Източна Украйна не се развила по план и Путин може би е решил да играе по-дългосрочна игра.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини