Месото и млякото убиват мозъка

Метални "залежи" в главата причиняват Алцхаймер

Месото, млякото и мазнините могат да бъдат пагубни за паметта и да причинят деменция и Алцхаймер, алармира американският лекар Нийл Барнард.

В книгата си „Силните храни за мозъка” (изд. "Изток-Запад") специалистът посочва основните причини за появата на най-масовата болест на 21 век, от която страда всеки втори американец над 75 години. Оказва се, че има определени храни, които буквално убиват мозъчните клетки. Благодарение на месото, млечните продукти, захарта и алкохола в тялото ни се натрупват определени вещества, които причиняват куп сърдечни проблеми, повишаване на нивото на холестерола и най-опасното – свиване на мозъка.

„Главният компютър” на човешкото тяло се оказва затлачен от различни метали, които незнайно защо се натрупват в определени депа и образуват шлаки, които му пречат да работи нормално. Този процес достига до ниво, в което когнитивните функции на мозъка са нарушени, движенията са трудни, а в последните стадии на заболяването повечето пациенти просто не знаят кои са и не помнят името си. Много от страдащите от Алцхаймер например умират от задавяне, защото тялото им просто не може да контролира процеса на преглъщане на храната.

Слабата памет не е бонус на старостта

Има няколко основни правила в храненето и начина на живот, които трябва да се спазват, за да се запазим разсъдъка си трезв, смята доктор Нийл Барнард. „Слабата памет не е просто „част от живота“, която човек следва да приеме като безспорен факт. И определено не е автоматична част от остаряването“, категоричен е лекарят.

Позовавайки се на свои изследвания и на редица проучвания, правени от негови колеги от Европа и САЩ, специалистът стига до тревожния извод, че често ние сами убиваме мозъчните си клетки, без дори да подозираме за това. Сред най-агресивните „килъри” на разсъдъка ни са мултивитамините. В шишенцето с „полезни” хапчета, които уж съдържат всичко, от което се нуждае организмът ни за целия ден, има много скрити врагове. Това са т. нар. токсични метали.

Цинкът, желязото и медта действително са полезни за тялото, но в много малки количества. На практика ние ги поемаме чрез храната си и нямаме никаква нужда да се презапасяваме с тях. Всеки милиграм над нужната дневна норма прави ценните микроелементи силно токсични. Те се натрупват в мозъка и вероятно са една от причините за деменция. Алуминият също е сред веществата, които вредят изключително много на сивото ни вещество. Това е метал, който е абсолютно ненужен на организма, смята доктор Барнард. Въпреки това при повечето аутопсии на пациенти, починали от Алцхаймер, лекарите откриват доста съмнителни „залежи” на алуминий в мозъка.

Кенчета и тигани

Най-опасните скрити „доставчици” на металите убийци са кенчетата с газирани напитки, тиганът за пържене на картофки, както и различните лекарства против стомашни киселини.

Все пак наличието на метали в повечето мултивитамини не означава да се откажем напълно от тях, обяснява специалистът. Просто трябва да се избере продукт с такъв състав, който не затлачва мозъка с ненужни шлаки. Освен това има витамини, които могат да елиминират токсичните метали в тялото ни. Това са витамин Е и представителите на групата на В.

Стига с тези пържоли

Пържолите действително са много вкусна вечеря, но те са адски вредни за мозъка, пише доктор Барнард. Според него всички месни и млечни продукти трябва да минат в графата „Забранени”, защото са опасни за здравето. Мазнините, които се съдържат в животинските продукти, убиват нашата памет. Затова е нужно да се консумират основно бобени растения, ядки, плодове и зеленчуци. Те трябва да станат основна част от менюто ни, за да се предпазим от старческо слабоумие, смята специалистът.

Той обяснява, че сиренето, млякото и даже рибата съдържат много от т.нар. лоши мазнини, които действат пагубно на организма след една определена възраст. Именно затова колкото по-бързо се избавим от тези вредни храни, толкова по-добре. Според доктор Барнард никога не е късно да се започне здравословен начин на живот. А пък причината умът ни все да е зает с мисли за някоя вкусотия е в едно определено вещество, което синтезираме в мозъка си - допамин. Това е вид натурален наркотик, който се отделя в тялото ни, когато ни е приятно. Сексът, шоколадът, наденичките и виното са сред основните активизатори на допамина. Ето защо те ни "дрогират" и ни правят по-щастливи.

Дрога от магазина

Нарокотиците стимулират отделянето на домапин в мозъка и така предизвикват опиянение и неимоверно чувство за щастие. Производителите на храна отдавна са разбрали, че ако вложат в продуктите си различни природни "наркотици" като захар или шоколад например, вафлите и кифлите им ще се продават с изключителен успех. Именно затова те добавят колкото е възможно повече от „естествената дрога” в десертите и така хората не спират да ги купуват всекидневно. Това е порочна практика, за която съвременният потребител трябва да си дава ясна сметка, смятат специалистите. Тези храни ни убиват бавно и е много важно да ограничим приема им до минимум. Според лекарите те трябва да бъдат заменени с орехи, бадеми, слънчогледови семки и плодове.

Д-р Барнард получава научната си степен доктор по медицина в Медицинското училище към Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където специализира, а впоследствие и преподава медицина. Практикува в болницата „Сейнт Винсънт“ в Ню Йорк, след което се връща във Вашингтон, където основава лекарския комитет за отговорна медицина.

Научните му изследвания се цитират в официалните изявления на Американската асоциация за диабета и на Американската асоциация по диетология, а статиите му се публикуват в редица списания. Ученият и неговият екип са помогнали на много хора да отслабнат и да намалят нивата на холестерол, разработили са метод за спазване на подходяща диета при диабет, който е по-ефикасен от досегашните диети, и са развили програми за работното място и за лекарските кабинети, целящи да помогнат на хората да променят начина си на хранене, за да подобрят здравето си

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини