Ердоган планира да организира молитва в "Света София" в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган планира да организира молитва в "Света София" в Истанбул, на която ще присъстват и лидери на други ислямски държави, съобщава турският вестник "Радикал". Вестникът посочва, че управляващата Партия на справедливостта и развитието планира да организира специалната молитва в "Света София" преди президентските избори, планирани за август.
Молитвата е част от по-голям пакет от реформи, съдържащи важни стъпки по редица деликатни искания като отваряне на гръцката духовна семинария на остров Хейбели и узаконяването на "молитвените домове" на алевитите като официални места за богослужение.

"Молитвата в "Света София" може да бъде организирана в рамките на едноседмичните церемонии за отбелязване на завземането на Истанбул (тогавашен Константинопол) от османците в края на май", пише "Радикал" и допълва, че правителството се страхува от реакциите, които ще предизвика молитвата.

През ноември м. г. турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че "Света София", която в момента е музей, може да бъде превърната в джамия. Изявлението му беше категорично осъдено от Гърция, която определи това като "засягане на религиозната чувствителност на милиони християни". Византийската църква "Света София" е изградена през 537 г. и след завземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1953 г. по заповед на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк става музей.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини