Учениците от Художествената гимназия показват уникални дрехи в своя изложба

Домакините от Читалището и Общинската администрация в Девин

Изложба на учениците на Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян беше открита в Девин.

Организатори и партньори са училищно настоятелство на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян, Общинска администрация в Девин и  Народно читалище „Родопска просвета  - 1923“в града на минералната вода.

 Показани са  живописни платна и дипломни работи на ученици от специалност Рекламна графика.  Превес в експозицията  обаче имат текстилни пана, изпълнени с техниката "мокра плъст" и "иглонабиване",  рокли и торбички, вдъхновени от българската национална носия и традиционните текстилни техники. Изборът е такъв, защото изложбата е продължение на дейностите  по Проект „Торба с тайни от природата“ по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

    По този проект през март тази година ученици от специалност „Текстил” в Гимназията и тяхната преподавателка Галина Ганова, гостуваха на Клуба по изобразително изкуство към НЧ „Родопска просвета - 1923“ с ръководител г-жа  Димитрова.

 Те обмениха знания и умения за  традиционни текстилни  техники и идеи как  да ги осъвременят,  за да станат част от стила на днешните млади хора. 

    Изложбата беше открита от директора на ПГПИ – Симеона Савова-Коруева и от Захарина Куцева – учител в ПГПИ и ръководител на Проекта. От името на Общинска администрация – Девин  на всички ученици – участници в изложбата бяха връчени подаръци. Експозицията ще бъде достъпна за гражданите и гостите на Девин до 28 май 2014 година.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини