Смолян катери в памет на алпиниста Христо Христов

Състезание по спортно катерене в памет на 10 години от изкачването на връх Еверест от алпиниста Христо Христов, който остана завинаги „на върха на света“ само на 27 години. Събитието ще събере всички приятели, почитатели и съграждани на родопчанина, които ще катерят в негова памет.

Организатори са община Смолян, Клуба по алпинизъм „Христо Христов” и Свободно европейско общество. Събитието ще се проведе на 18 май /неделя/ на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”, която се намира над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян за Пампорово .

Общината осигурява безплатен транспорт – тръгване на 18 май от 9.00 - 9.30 часа от храм „Св.Висарион Смоленски”, а състезанието ще бъде открито в 10,30 ч.

С помощта на инструктури, от 11 до 14.00 часа, съоръженията ще бъдат достъпни, част от тях ще се ползват безплатно- изкуствената стена за катерене, „Виа ферата“ - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, както и екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей.

От 14,30 часа ще бъдат наградени най-добрите млади таланти и ще бъде закрито планинското състезание, за което участие са заявили около 100 деца.

Христо Христов 1977-2004

Биография:

"Пти Дрю" (2000 г.), "Гранд Жорас" и " Егюи дю Миди *(2002г.) във Френските Алпи. Опит за изкачване на Северната стена на връх "Матерхорн". През август 2003 г. Памир изкачва вр. "Ленин" /7 136 м./. Индийските Западни Хималаи. На 12 октомври 2003 г. Никола Леваков и Христо Христов изкачват изключително трудния вр. "Талай Сагар" /6 904 м./, като трасират първия български премиерен маршрут в Хималаите -"Между светлината и сянката", а двамата записват имената си в световната история на алпинизма. На 20 май 2004 г. той прави безкислородно изкачване на вр. "Еверест" /8 848 м./. На слизане, остава завинаги под върха Паметни останаха неговите думи:

Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини