50 смолянски деца катериха в памет на Христо Христов

Над 50 деца се катериха по изкуствената стена над Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, който  преди 10 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги.

Дъждовното време не изплаши катерачите-ентусиасти, сред които имаше и 5-годишни малчугани. Състезанието премина с много емоции, а най-добрите бяха отличени и получиха награди, осигурени от община Смолян. Малката Теодора се класира първа в категорията до 9 г., при момчетата в същата възрастова група шампион стана  Илия Костов. За поредна година турнирът беше организиран от община Смолян,  местният клуб по алпинизъм   „Христо Христов” и  Свободно европейско общество. 

„Успокоение ми дава, че всички обичат Христо и не го забравят“, сподели майка му Мария. През лятото предстои и освещаването на параклиса "Възнесение Господне", построен от семейството и приятелите на Христо.

Мечтата му била на мястото, което е семеен и мот по пътя за Пампорово, да си построи къща. Сега вместо дом там в негова памет е издигнат малкия православен храм, който се строи от 2008г.

 Смолянчанинът направи безкислородно изкачване на  Еверест на 20 май 2004 г.  и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „ Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.


СмолянБГвести.нет



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини