Как да спрем купуването на гласове в три стъпки

Гласове на изборите се купуват по много начини. Включително чрез масирано облъчване от екрана всеки ден, което също е някаква форма на купуване на гласове. Впрочем от най-скъпите, минута политическа реклама по bTV например е 10 000 лв.

Най-тривиалното, буквалното купуване на гласове може да се предотврати изключително лесно, само с три, при това технологични, поправки в Изборния кодекс - като се изключат от процеса неграмотните, които са най-честите продавачи на избори. Но как да стане това, без Европа да ни скочи веднага, защото дискриминираме неграмотните?

Просто е.

Първо - премахват се номерата на партиите в бюлетините. Така няма да има пет-шест, гласувайте за номер 10 или за номер 16. Числата се разпознават и от най-отявлените алитерати.

Второ – премахват се абревиатурите на партиите и коалициите. Няма БСП, няма ДПС, нито ГЕРБ, нито ББЦ. Имената се изписват изцяло, който може да ги прочете, да гласува. Който не може, да се е научил. Но той не е лишен от право на глас. Има право да гласува, отделен въпрос е дали може. Държавата няма вина, че някой си е неграмотен. Но пък преобладаващите гласове на тези, купените, не трябва повече да определят чия да е властта в държавата.

Трето, за всяка област се печатат по няколко варианта на бюлетини, така че всяка партия да се намира на различно място в списъка. За изборите пакетите с бюлетини се смесват и никой предварително не знае кой вариант се пада в дадена секция.

По този начин неграмотните, а те са вече цяла армия, излизат извън изборния процес. Но не следствие на дискриминация спрямо тях, не поради забрана да гласуват. Не, те имат това право. Но като членове на обществото имат и задължения. Първото от което е да се образоват, а това задължение им е вменено със Закона за народната просвета - Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. След като е задължително, значи трите стъпки не представляват дискриминация – не може да пригаждаме законите към тези, които не спазват законите. Освен всичко друго тези мерки не представляват дискриминация и защото не въвеждат никаква нормативна забрана.

Смятам, че тези три прости стъпки ще изолират купуването на гласове до съвсем редки случаи, плод на нечия изобретателност. Но те ще са пренебрежими спрямо общия резултат от гласуването. И това би имало ефект не само за пресичане на изборното пазаруване. Като следствие от това партиите ще спрат да ухажват полуграмотни и невежи избиратели, ще се спре толерирането на ромските гета, ще пресъхнат многобройните пролуки в социалната система, които в много случаи са създадени за привилегироване на определени групи, или по-общо казано – отново за купуване на гласове. И, кой знае, може дори да обърнат поглед към младите, образовани и интелигентни българи.

Тези три прости стъпки са толкова елементарни, че не е възможно те, или подобни на тях, да не са хрумвали на никого. Просто политиците от всички цветове и партии разчитат на онези гласове и се правят на умрели лисици. Затова приемат безсмислени поправки в Изборния закон, като например номериране на бюлетините. Ами че Асан вече е с мобилен телефон, ще снима бюлетината и навън ще покаже как е гласувал – задраскал е онова номерче, което са му казали. И ще си прибере парите. Какво, ще ги обискират ли на влизане в секцията?

Политиците умишлено не приемат ефективни правила за гласуване, защото всички имат изгода от гласовете на армията неграмотни и полуграмотни. Пръв вероятно би скочил Лютви Местан, за защити правото на глас на баба Айше. Местан дори искаше да агитира на роден, разбирай турски, език, защото много от избирателите му не разбирали български. Сякаш и сега не го прави. А какво право има наистина баба Айше да определя кой ще управлява държавата, след като дори не може да прочете имената на кандидатите за властници? Докога тъпото, неграмотното, невежото ще определя съдбата на България? И докога младите, образовани и интелигентни хора ще напускат страната с еднопосочен билет?

Подарявам тази идея за изборни правила на всеки политик, който прояви интерес, без значение от коя партия е. Макар да съм почти сигурен, че няма да има такива. Ясно защо.

Това е положението.

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини