Хакерска атака заключва iPhone и iPad, искат откуп за отключване

Apple устройства и Mac потребителите трябва да знаят, че могат да станат жертва на хакери, които да заключват устройството и искат плащане на откуп, за да го отключат. Предупреждението идва от австралийския правителествен сайт staysmartonline.gov.au. Британският The Telegraph съобщава за хакнати iPhone на Острова.

През последните часове нараства броят на австралийските потребители на Apple, които са получили искане за откуп вследствие атаката.

Властите в Австралия препоръчват потребителите на iPhone и iPad си сменят Apple ID парола като предпазна мярка.

Твърде вероятно е тази атака да е свързана с Apple ID.

През последните часове все повече потребители съобщават, че техните телефони или системи са заключени неочаквано. Те са получили имейл от "Find My iPhone" и съобщение на екрана си, че тяхното устройство е било "Hacked by Oleg Pliss". За да отключат устройството си, те трябва да плаят чрез PayPal, като исканите суми са от 50 до 100 австралийски долата. Властите приканват да не се превеждат пари.

В момента има само догадки за това как са извършени атаките. Apple все още не е отговорил официално.

Хакерът с достъп до вашия Apple ID потенциално може да заключи всяко устройство, свързано с него, от разстояние.  Може да види всичко, което си пазите в iCloud. Получава достъп до покупките ви в Apple Store. Има вероятност да ви активират потвърждаването в две стъпки, може да заключат телефона напълно и дори да бъде дистанционно изтрито устройството. Засегнатите потребители преди атаката не са имали потвърждаване в две стъпки в настройките на своите устройства.

Какво можете да направите?

Да не плащате откуп.

Промяна на паролата за вашия Apple ID. Можете да използвате вашия Apple ID, за да се възстановитер вашето устройство, ако то е блокирано от хакер.

Можете да изключите Lost Mode чрез iCloud.

Ако хакерът е поставил нова парола на вашето устройство, може заобиколите, като използвате един от методите, препоръчани от Apple. Те обаче включват изтриване и възстановяване на настройките, или възстановяване на устройството от резервно копие (ако имате такова).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини