Още месец храна за най- бедните, общината спасява положението

68-годишната Неда Данчева от Смолян: „Аз съм със 153 лв. пенсия, плащам наем, лекарства, ток, вода и не ми остават за храна"

Кметът Мелемов: И през юни продължава социалната трапезария, не можем да оставим хората без храна

Социалната трапезария в Смолян ще избута още месец с пари на общината. Кметът Николай Мелемов обяви, че през месец юни социалната придобивка ще продължи да функционира със средства на община Смолян.

Средствата за издръжка на социалната трапезария в община Смолян са спрени през месец април от  Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. Общината пое издръжката й за месец май, а сега - и за юни.

„Това са наши съграждани в крайно затруднено материално положение и не можем да ги оставим без храна. Нямат и близки хора, на които да разчитат“, коментира градоначалникът.

За да се поддържа тази социална услуга са необходими около 5 хиляди лв. на месец, с които 102-ма  жители от Смолянска община получават храна. Основно тава са хора от селата Търън, Момчиловци и Смилян.

От месец април хората получават пакети с храна за около седмица - хляб, месо, сирене и други основни хранителни продукти.

68-годишната Неда Данчева от Смолян с радост прие новината, че и през месец юни ще получава пакети с храна и благодаря на кмета и общината, че ще получат тази помощ.

„Аз съм със 153 лв. пенсия, плащам наем, лекарства, ток, вода и не ми остават за храна. От две години ползвам социалната трапезария и благодарение на нея живея и се храня“, каза Неда.

В отговор на изпратено до социалното министерство писмо от Общината, става ясно, че  финансирането на дейностите е в рамките на бюджета на Фонд „Социална закрила”.

През месец септември т.г. община Смолян ще има възможност да продължи предоставянето на услугата, но само за периода октомври -  декември 2014 г.

А дотогава и след това община Смолян трябва да търси начини, за да  продължи да храни нуждаещите се- хора без доходи, без близки, самотно живеещи лица и семейства, инвалиди и др.

СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини