Евроанкета: Само 5% от смолянчани знаят какво е „деинституционализация“

Над 130 граждани от Смолян се включиха в откритите приемни, организирани в рамките на инициативата „Какво знаем за Споразумението за партньорство“.

Резултати от анкета сочат, че голям процент от хората познават Споразумението за партньорство като основен европейски документ, очертаващ финансовата помощ за периода 2014-2020 година.

Над 95% от анкетираните са дали верни отговори на въпросите:

„ Какво са европейски средства? Какво е европейски проект?, Какво е биоразнообразие?, Какво е е-управление?“.

Най-трудни се оказаха въпроси като: „Какво е ИСУН"? и "Какво е деинституционализация?“, а отговорите масово бяха грешни. Болшинството от запитаните, на въпроса „Какво е цифрово изключване?“, са отговорили - "Обратното на цифровизация" и са пренебрегнали верният отговор - "Обособяване на групи хора без компютърна грамотност".

„Какво е деинституционализация?“ - 75% от мислят, че това е "Политика за премахване на всички държавни структури". Само около 5% са дали верен отговор- „Извеждането на възрастни хора от социалните домове“.

Проучването по темата -"Какво знаем за Споразумението за партньорство?" се провежда по инициатива на Мрежата от 28 Областни информационни центъра и цели популяризиране на Кохезионната политика в Република България. То бе проведено под формата на открити приемни в цялата страна в периода 28 - 30 май. Като своеобразно продължение на откритите приемни, през месец юни, ОИЦ-Смолян ще проведе информационни събития в десетте общини на област Смолян, на които ще бъде представена и дискутирана информация за новия програмен период (2014-2020), Споразумението за партньорство и разработените 7 нови оперативни програми, които ще бъдат финансирани от СКФ.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини