РЗИ Смолян алармира: Тревожен ръст на затлъстяване при децата

Според направените профилактични прегледи на децата в област Смолян, новооткритите случаи на затлъстяване при деца от 3 до 7 - годишна възраст са 7,4 на хиляда прегледани деца. Според данните на Регионалната здравна инсепкция в Смолян през 2012 година те са били 6,9 на хиляда. Като основни причини за тревожната статистика могат да бъдат посочени възприетия от възрастните неправилен модел на хранене и намалената физическа активност на малчуганите.

В тази връзка, Регионалната здравна инспекция в Смолян организира на 19.06.2014 година форум на тема : „ Ролята на възрастните за формиране на хранителното поведение при децата до 3 години”. Лектор по темата ще бъде доц. д-р Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи. Тя е ръководител на екипа, изготвил Наредба № 2 на МЗ за храненето на децата до 3 години в детските заведения и детските кухни, и съавтор на сборник от рецепти за тази възрастова група.

Срещата се реализира с помощта на фирма «Родопея – Белев» ЕООД и ще започне в 17.00 часа в конферентната зала на хотел „Кипарис Алфа” в Смолян. В нея са поканени да участват родители и специалисти, имащи интерес към създаването на правилни хранителни навици на подрастващите. България заема 6-о място в Европа по затлъстяване сред децата и едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини