Близо 1 млн.лв. има да получава община Смолян от длъжници

Почти 900 хил.лв. има да получава община Смолян от неизрядни платци, сред които освен фирми има и други общини.

Към 30 април тази година местната хазна има да получава около 897 хил.лв. от неплатени местни данъци и такси от общини, фирми, хотелиери, граждани, обяви гл.финансист Венера Аръчкова. Общините Чепеларе и Баните трябва да върнат на Смолян 197 хил.лв. за внесените от нея такси за депониране на отпадъците.

Като собственик на депото, смолянската общинска администрация внася отчисленията към РИОСВ, а общините, ползващи депото, трябва да ги възстановяват.

Това обаче не е направено и задълженията за минали периоди са разсрочени и трябва да бъдат изплатени до края на тази година. От 1 януари 2014г. пък управата е постигнала споразумение Баните и Чепеларе те директно да превеждат парите в екоинспекцията.

Общината обаче е кредитор и има да получава най-голямата сума от туристическия бизнес.

670 хил.лв. е цялото задължение за такса смет от туристическия бранш в Пампорово, града и селата. Неплатените такси смет и данъци от хотелиери, които са продали апартаменти на чужденци, също отварят голяма дупка в местната хазна. Един от проблемите е, че обствениците са с пререгистрирани ЕООД-та на територията на България, а в същото време фигурират като физически лица в дружествата и това са основно англичани и испанци.

Община Смолян е предприела необходимите мерки, за да си събира задълженията. С десет фирми, които дължат общо 50 хил.лв. са сключени споразумения за разсрочено плащане

Туристическият данък също не се плаща и въпреки силния зимен сезон , собствениците масово не го плащат

По време на Великденските празници са направени съвместни проверки от Община Смолян и Звеното за защита на потребителите. За засечените нарушения са съставени констативни протоколи и издадени наказателни постановления, но от местната администрация признават, че туристическата такса се събира изключително трудно.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини