Най-бедните пенсионери в Смолян остават без социална трапезария

Заради липса на пари дейността й спира от 1 юли

 Социалната трапезария преустановява дейността си от месец юли т.г. поради липса на средства за издръжката й, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. Общината успя да финансира с пари от бюджета социалната придобивка през месеците май и юни, след като Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика преустанови издръжката й от началото на април т.г.

От нея  се ползват  102-ма жители от Смолянска община, които са хора без доходи, без близки, самотно живеещи и инвалиди, основно  в селата Търън, Момчиловци и Смилян.

За ежемесечната издръжка на кухнята за бедни са необходими около 5 хиляди лв. В последните три месеца, през които местната хазна успя да я финансира- хората  получаваха пакети с храна за цяла седмица с хляб, месо, сирене и основни хранителни продукти.  След запитване до социалното министерство, стана ясно че финансирането на дейностите е в рамките на бюджета, с който разполага Фонд „Социална закрила”. Вероятно от месец септември т.г. община Смолян отново ще има възможност да продължи предоставянето на услугата, но само за периода октомври - декември 2014 г.

„Не е ясно обаче какво ще се случи след 3-4 месеца, защото политическата ситуация  е динамична“, коментира Мелемов и допълни, че в бюджета на община Смолян тази дейност не е предвидена, а за да  се осигурят парите за трапезарията, трябва да отрежат от другаде. "А откъде" ? – пита Мелемов.    



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини