Неделино скъсява пътя до Гърция с 30 км

Родопската община Неделино ще скъси пътя до Гърция с 30 км, след като започна изграждане на

Нов пътен участък за 2 млн.лв. ще бъде изграден от Неделино до златоградското село Долен.

Вчера кметовете на двете съседни общини – Неделино и Златоград, направиха първа копка на трасето от около 6км. То е продължение на на път от 2.5 км., който миналата година над 1000 местни жители прокопаха на ръка. Всички имоти, върху които е прокопано трасето, са били частни преди началото на строителството. Без да вземат нито стотинка в замяна, хората от неделинско харизили земята си за каузата.

Така разстоянието до Кърджали се скъсява наполовина и вече ще е 35 км., по-бързо ще се стига и до Гърция през прохода „Маказа“. Със отпуснатите от държавата пари ще се изградят три моста, подпорна сетна и около 1.3км. асфалтова настилка.

„Значимостта на проекта за нова пътна връзка ще подобри транспортната инфраструктура от Неделино към съседните общини, които също ще ползват трасето. Пътуването вече ще е по-икономично, по-безопасно, тъй като се избягват стръмните участъци и по-сигурно”, каза кметът на Неделино Стоян Беширов. Той обеща, че до края на годината пътят ще бъде в готов вид, ще остане само полагането на асфалт. По европроект от програмата за развитието на селските райони на общината са отпуснати 2.6 млн. лв. за прокопания на ръка път до мястото на първата копка. За довършване на обекта двете общини ще търсят допълнително финансиране.

Стартът на трасето е дългоочакван, местните направиха курбан и пресметнаха, че наполовина по-евтино ще пътуват до Кърджали и Хасково.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини