Село полк. Серафимово празнува с нова книга за историята си

Серафимово празнува Петровден с курбан в параклиса „Св.св.Петър и Павел” над селото.

Родопското село Полковник Серафимово подобаващо отбеляза традиционния събор на селото „ Петровден”.

С празничен водосвет, отслужен от свещеник Димитър Одаджиев, беше открита обновената чешма и спирка, които се намират в началото на населеното място. Преди това отецът отслужи панихида в памет на легендарния полк.Владимир Серафимов и загиналите войни от 21-ви Средногорски полк, които със саможертвата си донесоха така жадуваната свобода за Родопите.

Новата придобивка е изградена с финансовата подкрепа на кмета Николай Мелемов, който е серафимовец, община Смолян, фамилията на Дичо Станчев и други дарители от селото. Чешмата е известна като „Дичовата вода”, построена през 1936 г. от дядото на Дичо Станчев. През годините тя е поддържана от фамилията и хора от селото. Серафимовци са категорични, че дарителите ще влезнат в летописа на най-новата история на селото.

Кметът на Полковник Серафимово Михаил Василев откри събора и пожела на присъстващите Светите равноапостоли Петър и Павел да бдят над всички, да има мир, здраве и любов във всеки дом. Василев благодари и на спонсорите без които празникът нямаше да се случи.

От името на кмета Мелемов, заместникът му Марин Захариев връчи поздравителен адрес за празника.

След това официално беше обявено, че известната ни тежкоатлетка Милка Манева, прославила България и родния си край по света, получава отличието „Почетен жител на Полк. Серафимово”. „Благодаря Ви за уважението, чувството, което изпитвам е невероятно. Весел празник и добро настроение”, каза олимпийката по щанги.

Специално за празника беше издадена и книгата „ Из миналото на село Полковник Серафимово”, коят опредстави редакторът й, историкът Андрей Печилков.

Празникът продължи с народно веселие, а гости бяха евродепутатът Владимир Уручев, депутатът Даниела Дариткова, председателят на местния парламент Филип Топов, общинският съветник Борислав Георгиев, зам.-кметът Марин Захариев, гл.финансист Венера Аръчкова, кметът на Селино и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини