Паното от Смилянски боб вече има 10 хиляди зрънца

На снимката: участник в направата на паното през м. май 2014 г. Снимка: Илия Годев

Далила Константинова Константинова е късметлийката, залепила преди дни – на 25 юни, 10 000-ното поред фасулево зърно върху паното от Смилянски фасул. Младата жена е била гост на селото по време на 10 дневния Фестивал на дивите цветя, който се проведе в няколко села по поречеито на река Арда.

С него смолянското село Смилян се готви да кандидатства за вписване в книгата на световните рекорди "Гинес",

Смилян ще кандидатства за рекорд за пано, изработено от най-голям брой уникални участници. Съгласно регламента, всеки посетител на Етнографската сбирка "Смилянски фасул и родопски терлици", може да залепи на паното само една половинка от фасулево зърно и трябва да впише трите си имена и датата на участие в книгата на участниците за неговата направа. Уникалното пано с родопски мотив е разположено в сградата на НЧ "Проф. Ас. Златаров 1927" - с. Смилян.

Сбирката "Музей на фасула" придоби известност сред туристите и гостите на родопското село, дало името на кулинарния деликатес. Вече повече от 10 години в чест на едрия боб се организира и празник на Смилянския боб, който се провежда през първата събота на месец ноември..

Етнографската колекция в читалището ще бъде отворена през лятото за посетители всеки ден (работи без почивни), предиобед от 9.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 18.00 ч. Посетителите ще научат за традициите и историята на с. Смилян и могат да станат част от кандидатурата на селото за "Гинес".

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини