Путин: БРИКС искат независимост от долара

Владимир Путин заяви, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) искат световната валутна система да не зависи от финансовата политика на САЩ и да не е толкова зависима от долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

Страните от БРИКС искат това положение да се промени, подчерта руският президент. Според него страните от БРИКС имат цял комплекс съвпадащи стратегически интереси.

"Преди всичко става дума за взаимен стремеж към реформиране на международната валутно-финансова система. В сегашния си вид тя е несправедлива по отношение на БРИКС и като цяло за новите икономики", посочи още Путин.

Ние трябва по-активно да участваме в системата за вземане на решения в МВФ и Световната банка, убеден е Путин. Той заяви, че в областта на световната икономика групата ще обсъди реформа на МВФ.

По думите му, страните от БРИКС са обезпокоени от това, че реалният конкретен разговор по тази тема неоправдано се протака. „Това подкопава всички усилия на „групата на 20-те" по този тема. Става въпрос за удовлетворяване на законните искания на новите икономики за промяна на баланса в МВФ в съответствие с реалностите на XXI в.", подчерта руският президент.

Бразилският град Форталеза е домакин на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на страните от групата БРИКС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини