След 20 години забавяне: Гърция даде зелена светлина на пътя Рудозем-Ксанти

Инж. Димитър Кръстанов: „Аз съм сигурен, че следващата година ще започне изграждането на пътя ГКПП Рудозем- Димарио“

За пръв път гръцката страна даде зелена светлина на проекта за граничен пункт, за който българската страна отдавна е изпълнила всички поети ангажименти.

Става дума за строителството на второкласен път с размери 7.5м. на 10.5 м. с банкетите, от границата над Рудозем към село Димарио. Българската и гръцка част по този проект - от ГКПП до Димарио и реконструкцията на пътищата от българска страна- възлизат на около 30 млн.евро. 

Така от Смолян най-после ще има нормална и естествено обоснована връзка с Гърция, а не отдалечена на поне 150 км. до граничен пункт „Маказа“ или два пъти повече до ГКПП „Илинден“.

30% от парите по Оперативна програма "Европейско териториално сътрудничество" България-Гърция за следващите 6 години, ще бъдат за пътна инфраструктура. За това се договориха на работна среща в Солун областинят управител Димитър Кръстанов и Програмния комитет на Оперативна програма „Европейско териториално сътрудничество“ за 2014-2020г.

„До сега не е имало двустранно съгласие да се прави нещо конкретно“, обясни инж. Кръстанов. Гърците изцяло са възприели българската позиция, че с парите по тази програма трябва да се наблегне на пътната инфраструктура, за да се осигури достъпност на двата региона и да се облекчи развитието на реалния сектор-от търговия и индустрия, до туризъм и транспорт.

„Финансирането влиза от есента на тази година- готов работен проект и осигурено финансиране на пътната вързка -налице са основните изисквания и предпоставки за начало на строежа, като цялата стойност е около 30 млн. евро“, обяви областният управител. За пръв път от гръцка институция, в лицето на Националната им пътна агенция -е потвърдено желанието за изграждане на пътнатата връзка. Тя ще бъде продължение на път II-86, Асеновград-Соколовци-Средногорци-Рудозем към Гърция и е включена в разширената трансгранична европейскапътна мрежа.

„Така между Смолян и Ксанти ще може да се пътува така, както се пътува от Асеновград до Смолян, а и разстоянието е едно и също -78км., толкова е до Ксанти през Рудозем. Ще бъде един път от типа Асеновград - Смолян -Соколовци, по който с 80 км. в час може да се движим“, коментира губернаторът. Той обясни пробива със зациклилия от 20 години граничен пункт, с потърсената директна подкрепа от регионалните гръцки власти, а не по дипломатически пътища.

„Опирайки се на подкрепата на местните и регионални власти, приложихме съвършено нов подход-потърсихме не дипломатическа помощ, а конкретна подкрепа на оторизираните гръцки представители, за да се започне изграждане на пътната връзка. За първи път получихме подкрепа и от Националната Пътна агенция на Гърция“, обясни инж. Кръстанов.

Какво предстои:

Проектът от граничния пункт над Рудозем до село Димарио е на финален етап -като проектна готовност-водостоци, 10 моста с дължина над 5 метра и два малки Г-образни тунела, които да подпират отделните райони, в които има заключения на геолозите, че има свличания. Това наистина е конкретна договореност - както на техническото проектиране, така и на финансирането от ГКПП Рудозем до Димарио. Участъците от Димарио-Меливия -Ехинос, Сминти- Ксанти ще се реконструират поетапно- по друга национална пътна гръцка програма в близките 5 години, в зависимост от възможностите да се финансират отделните етапи. Най-скъпа е втората секция- Сминти -Ехинос, където освен 2 пътни съоръжения има и 680 метров тунел под Кендаврос-това е въпрос на бъдеще. 

До тогава -през целия период, в който ще се изграждат участъците-ние ще пътуваме по съществуващата към момента пътна мрежа.

Какво ще прави българската страна с вече планираните пари: Ще осигурят условия за започване на рехабилитация на пътя Средногорци-Рудозем, обходния път край Рудозем и пресичане на границата на площадката на ГКПП Рудозем. От българска страна са 7км -за рехабилитация- Средногорци -Рудозем и обходен път Рудозем. Ще се разчисти като цяло и пътната връзка между до границата от свличания на земни и скални маси заради валежите.

Дали ще стигнат 5 години, за да се направи пряка връзка на Смолян с Беломорието, предстои да видим. При всички случаи обаче, съгласието на гръцката страна да отдели толкова пари за общи с нас пътища си е постижение. А до конкретните резултати-нека да останем "добре информирани песимисти", защото от празните обещания забравихме, че този пункт с Гърция е единственият планиран в споразумение между правителствата и неработещ изобщо.

За разлика от "Маказа " и "Илинден", които заедно с "Елидже" също бяха договорени през 1995г. 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини