С нов герб и песните на Надежда Хвойнева, Левочево посрещна събора „Илинден- среща на родовете”

 Традиционният събор „Илинден- среща на родовете”, събра стотици мести и гости с корен от бунтовното в минало смолянско село Левочево.

В рамките на празника се проведе и V –ят национален конкурс „С песните на Надежда Хвойнева”, в който участваха 30 млади таланти, а на събитието присъства и дъщерята на именитата родопска певица Еличка Кръстанова. Националният конкурс „ С песните на Надежда Хвойнева” се проведе под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов, а организатори бяха община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.

Кметския наместник Ангел Хворев обяви, че по традиция тазгодишните юбиляри от набор 1964 г. са дарили нова врата за сградата на читалището в селото и три висящи кандила за църковния храм. На празника той представи и и новия герб на селото, за който през миналата година беше обявен конкурс. Автор на новия герб е проф.Димитър Серезлиев, а в него са събрани най-важните символи, характеризиращи Левочево, свързани с историческото му минало .

„Нека се вият хората на Бърчината, нека се носи гласът на незабравимата Надежда Хвойнева, да ни събира на нови срещи. Бъдете живи и здрави и винаги намирайте пътя към родния си дом”, пожела на левочевци Хворев. Той благодари на община Смолян, която оказва помощ и подкрепа за развитието на селото.

След това имаше и гала-концерт на участниците в конкурса „С песните на Надежда Хвойнева”, а хората се виха повече от три часа.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини