Михаил Миков е новият председател на БСП

Михаил Миков е новият лидер на БСП.

За него са гласували 377 делегати, а за опонента му Драгомир Стойнев 333. 16 са недействителните бюлетини. 726 делегати са гласували за новия лидер.

С аплаузи беше приветстван резултатът от вота, както и с възгласи „Браво". Чуха се обаче и разочаровани викове „Оставка".

"Ще бъде трудно, но заедно с вас, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишна партия; за партията, която най-искрено защитава мнозинството от българските граждани", се зарече новоизбраният лидер на БСП Михаил Миков.

В първите минути като водач на "червените" той заяви пред събралите се делегати, че България има право на друго бъдеще. "Еднодневните партии, еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в политическия живот. БСП заслужава да бъде най-силната и водеща партия. Благодаря, заедно напред", посочи още Миков.

Социалистът благодари на досегашния лидер Сергей Станишев за джобния часовник, който Станишев му обеща още в началото на конгреса, на всички, които са били през тези 25 тежки години до БСП и не на последно място на всички кандидати за лидерското място, които са участвали в името на партията.

Припомняме, тази вечер Миков се яви на балотаж срещу Драгомир Стойнев, както очакваха и повечето от делегатите.

167 гласа получи Миков, а 126 - Стойнев, стана ясно малко след 18.30 часа, като приключи преброяването от първото гласуване на делегатите на 48 конгрес на БСП.

На трето място след Стойнев е Корнелия Нинова със 119 гласа, четвърти е Янаки Стоилов със 103.
Следват - Мая Манолова - 83, Георги Гергов - 63, Красимир Янков - 46, Георги Кадиев - 29 и Красимир Премянов - 7.

Лидерът в оставка Сергей Станишев не заяви подкрепата си за никой от номинираните.

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини