Учени от БАН тестват технология за производство на ток от сероводород

Екип от учени отплава на експедиция в Черно море с научноизследователския кораб „Академик". Те ще навлязат на 40 км в морския шелф, за да експериментират с технология за използване на сероводорода и превръщането му в електричество, съобщи инж. Петко Петков, който работи по проекта в сътрудничество с Института по инженерна химия към БАН.

„Пътуването се подготвя от близо година. То бе планирано за юни, но поради натоварения график на кораба бе отложено. Успяхме да се впишем в програмата му едва сега и се надяваме на хубаво време", казва инж. Петков пред „Преса".

Учените ще извършат промишлен експеримент в реални условия. Целта е инсталацията да работи колкото може по-дълго.

В дълбините на Черно море се съдържат около 78 млрд. т сероводород. Според директора на Института по инженерна химия при БАН проф. Венко Бешков от тези количества може да се произведат 9000 млрд. кВт/ч електрическа енергия. Но истината е, че досега никой в света не е произвеждал ток по този начин промишлено.

Сероводородът е един от сериозните проблеми на Черно море. Всяка година количеството му се увеличава със 75 млн. т, което застрашава живите организми. Според учените, ако този прираст се преработва, морето ще бъде спасено. Ще се получават 100 млрд. кВт/ч електроенергия и 70 млн. т чиста сяра годишно.

Научноизследователският кораб „Академик"е в експлоатация от 1984 г. (построен е през 1979 г.). През 1988 г. е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура. Тежи 1225 т, дълъг е 55,5 м, а дълбочината му на газене е 4,8 метра. Екипажът му се състои от 22 души. Научният екип е от двайсетина души.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини