Храмът „Свети Висарион Смоленски“ празнува за осми път светецът- покровител

Владиката критикува медиите, обвини ги,че нападат народа

Великотърновският митрополит Григорий, заедно със свещеници от смолянската околия, отслужи празничната Света литургия за храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски“ в центъра на родопския град.

Дядо Григорий изнесе и почти 30 минутна проповед, в която благодари на ктитора адвокат Тодор Батков и местната власт, в лицето на кмета Николай Мелемов, но най-вече на „най-способния архиерей -пловдивският митрополит Николай, който е осветил храма и не е оставил храмов празник без архиерейска служба“.

В словото си дядо Григорий изтъкна подвига на родопския епископ Висарион, извършен в името на вярата през 1699г. - два века след пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски и призова да се четат житията на светците български.

„Нека да четем Светото евангелие, всеки ден по една глава, за да се просветляваме. Да прочетем житията на светиите и прекрасното житие на епископа Висарион Смолянски, който като нас е имал изкушения и трудности, но не като нас се е боял и остстъпвал, и предавал при първата лъжа в медиите, или някакви там жълтеникави писанки от някой, който не знае къде и запетайката да сложи, но изкарва си някаква там жалка надница, наричайки себе си дописник днес“. Веднага след това владиката смегчи тона:

„Разбира се аз говоря за тези, които изкарват жалкия си хляб с хули към църквата и от там срещу народа, защото народът е 85% от БПЦ“, но когато свърши празничната литургия и излезе от храма, се нахвърли срещу репортерите на площада:

„Какво снимате, защо снимате, снимайте и се покайте!“. За минярине беше раздаден благословен обяд, осигурен от Сдружинието „Свети Висарион Смоленски“, а тържествената служба завърши с „Многая лета“ и звъна на 11-те камбани на втория по големина храм в България, който за 8-ма поред година от освещаването си през 2006г. , чества своя патрон и светец покровител.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини