През есента започва изографисването на катедралата в Смолян

Наесен започва изографисването на храма „Св. Висарион Смоленски“ , съобщи основният дарител за построяването на най-големия православен храм след „Свети Александър Невски“, адвокат Тодор Батков.

Той присъства на Божествената Света литургия днес, в чест на празника на патрона на храма-свети Висарион, последния родопски епископ, загинал мъченически за вярата.

„Докато траеше службата си мислех, че още неща трябва да направя за църквата-трябва да започне изписването и се надявам наесен да започнем. Ще карам докато мога, после се надявам децата ми да продължат“, допълни Батков.

Пространството в храма, което ще бъде изписано е около 2500 кв. Метра , ще се вземат стенописци от Русия, като за целта вече е изпратен проекта и се чакат оферти от няколко екипа, одобрени от Руската патриаршия художници.

Ктиторът на храма планира и довършване на криптата, в която ще бъда изложена семейната колекция на Баткови от близо 30 икони, датиращи от 16,17,18 и 19 век.

„Те ще бъдат изложени там и това ще стане допълнителен притегателен център. Батков не се е отказал да строи и пристройка към храма, за да завърши църковения копмплекс около храма в центъра на Смолян. В него се планира да има синодална книжарница, стаи за богомолци и поклоници, обществена кухня, разкри част от амбициозния проект Батков и допълни, че църквата все още не е довършена, за да бъде предана като собственост на БПЦ.

„Храмът е на народа. За изграждането му от  вложените 4 млн. лв. - 3.3 млн. лв. сме дали  ние. Без да обиждам никого, искам аз да контролирам какво става тук”, отсече ктиторът.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини