Още турски полицаи в ареста заради подозрения в шпионаж

Още 11 турски полицаи, които по-рано този месец бяха задържани заедно с десетки свои колеги в рамките на разследване срещу "паралелна структура" в полицията, бяха изпратени от съда в ареста, съобщава турският печат тази сутрин.
Подозренията срещу тях са, че са се сдобили със секретна държавна информация с цел шпионаж и че са фалшифицирали официални документи. Трийсет и осем други бяха освободени от съда.
С тези най-нови арести броят на поставените зад решетките служители на полицията става 31.
Общо 115 полицаи бяха задържани при започналата на 22 юли операция срещу "паралелната структура" в полицията.
Правителството смята, че движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен се е внедрило в държавни структури като полиция и съдебна система и действа като "паралелна държава".
"Арест за 11 полицаи заради шпионаж", пише в заглавие по темата тази сутрин в. "Хюриет".
Изданието цитира адвокати от защитата, които заявиха, че ще обжалват, защото според тях решението за изпращането на полицаите в ареста не се основава на достатъчно доказателства.
Адвокатът Камил Ата определи разследването като "политическо" и "несправедливо", но според него съдебното решение е било "очаквано".
В. "Миллиет" информира, че сред задържаните е и бившият шеф на отдела за борба с тероризма на истанбулската полиция Юрт Атаюн. За осем от пуснатите на свобода служители на полицията е издадена заповед да не напускат страната, пише още вестникът.
Близкият до Фетхуллах Гюлен в. "Заман" сравнява решенията на съда по този случай с тези, взети от съда на остров Яссъада, където военната хунта провежда съдебните процеси след преврата през 1960 г. Според изданието няма доказателства, които да уличават поставените в ареста полицаи в престъпления по служба.
"Заман" пише, че преживените от полицаите несправедливости напомнят за беззаконието спрямо Аднан Мендерес (турски премиер между 1950 и 1960 г., обесен след военен преврат, бел.ред.) и неговите сътрудници. Това, че показанията на полицаите не са описани в протоколите, че правото им на защита е било ограничено, че въпреки изтичането на законния срок, те са останали задържани и други подобни "незаконни примери", напомнят напълно за практиките на съда на хунтата в Яссъада и неговия председател Салим Башол, пише още изданието.
Призив за джихад от Истанбул, алармира турският печат днес. В. "Хюриет" съобщава, че сайтове, близки до ислямистката организация Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ), са разпространили видеозапис от местност за пикник в Истанбул. Там била организирана проява за извършване на колективен намаз (молитва) по случай Рамазан байрама в понеделник сутринта. След молитвата обаче към хората се обърнал мъж, който в посланието си поставил ударението върху джихада и призовавал Аллах да помогне на бойците, които водят свещена война, да победят.
"Пази ги и прави така, че изстрелите им да поразяват целта", молел се още мъжът.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини