До 1000 лв глоба, ако не събираме боклука разделно

Снимката е от Свиленград, но много домоуправители са готови да сложат този надпис и в Първомай

Глобата, регламентирана в Закона за управление на отпадъците за физически лица е от 300  до 1000 лв. ако в контейнерите за смесени битови отпадъци изхвърляме и масово разпространени такива.

Освен познатите ни опаковки,  с термина „масово разпространени отпадъци“ се наричат още отработени масла и отпадъчни нефтопродукти; негодни за употреба батерии и акумулатори; излязло от употреба електрическо и електронно оборудване; излезли от употреба моторни превозни средства и излезли от употреба гуми. За тях е създадена организация или за събирането им в определени и предварително обявени дни или на местата където се работи с тях – в магазини за продажба на батерии, автомобилни сервизи за отработени масла и стари гуми и др.

Масово разпространените отпадъци са означени с маркировка за разделно събиране и според новия  Закон за управление на отпадъците живеещите в населени места, в които е създадена система за разделно събиране, са длъжни да го правят. На територията на Община Първомай има въведена система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, която включва два специализирани пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки: жълт –  за  събиране на  хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки  и  зелен –  за събиране на  отпадъци от опаковки от стъкло. Освен в Първомай и кварталите Любеново и Дебър, в общината такива контейнери са поставени и в селата Градина и Бяла река. Тук можете да видите точното им местонахождение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини