Най-големите измами в света

Всяка една измама на този свят може да бъде приета от широката публика, стига да бъде поднесена по достоверен начин. Електронното издание iskamdaznam.com е направило сборен материал, в който се проследяват как са възникнали най-големите фалшификации в световната история, на които са се вързали не стотици, а милиони хора.


Фалшива биография крие лудостта на богаташа Хауърд Хюз
През 20-те години на миналия век индустриалецът Хауърд Хюз е един от най-богатите в света. Но психическата му лабилност става толкова застрашителна, че най-близкият му кръг хора търсят панически начин неестествените му душевни състояния да не станат достояние на широката публика. През 1970 г. писателят Клифърд Ървинг решава да напише фалшива биография за първообраза на героя от филма „Авиаторът”. Той таи надеждата, че Хюз няма да обърне внимание на книгата, в която измислиците са повече от реалните факти. Ървинг публикува книгата. Той става звезда за кратко, появява се в телевизионни предавания и говори за връзката си с Хюз. За негово нещастие обаче Хауърд в период на психическа стабилност прави пресконференция и отрича да го познава. Ървинг попада зад решетките.

Измислена дума кръщава цял щат
Историята датира от 60-те години на 19-и век, когато е картографирана нова територия в западните земи на САЩ. Индустриалецът Джордж Уилинг предложил Айдахо за име на новия щат. Той авторитетно обяснил на хората, че на индиански това означава „слънцето изгрява от планините”. Името придобило популярност в местността и през 1863 г. районът е кръстен Територия Айдахо, което по-късно става щат Айдахо. Тогава Уилинг, познат като ексцентрик, признал, че просто си е измислил думата. Въпреки че историците продължават да спорят дали това е истина или не, измислената индианска дума се появява дори и в исторически книги през 20-и век.

10 милиона за „Дневниците на Фюрера”
Това били документи, подправени от фалшификатора Конрад Кужо и представени като личните записки на Адолф Хитлер. Измамникът твърдял навсякъде, че след като били намерени из останките на разбит самолет в Германия през 1945 г., дневниците били изнесени от Източна Германия от човек, известен като д-р Фишер. Купени са за 10 милиона марки от списание Stern. То публикува извадка от тях през 1983 г. Чак след това експерти откриват, че всъщност документите не са автентични. Избухва скандал и няколко от редакторите на списанието напускат, а Кужо и журналистът, с когото е работел, са пратени в затвора.

Какво се крие зад „Смъртта на Пол Маккартни”
Голямата истерия около „Бийтълс“ през 60-те години ражда слуха, че Пол Маккартни е мъртъв. Това и до днес си остава една от най-големите измами в музиката. Обяснението обаче е по-скоро куриозно, отколкото обвито във фатализъм. Всичко започва, когато фенове казват, че ако някоя от плочите на „Бийтълс” се пусне на обратно, се чуват съобщения, че Пол Маккартни е мъртъв. Слухът добива популярност благодарение на радиоводещи и фенове на конспирации. Стига се дотам да се твърди публично, че Маккартни е загинал при катастрофа и е заменен от двойник на концертите. В крайна сметка Пол е принуден да обяви пред медиите, че всъщност не е мъртъв.

Защо американците искаха да линчуват Орсън Уелс
Запомнена като най-известната измама в развлекателния бизнес, радиоверсията от 1938 г. на „Войната на световете” от Х. Уелс предизвиква масова истерия и паника. Предаването се излъчва на Хелоуин от актьора, сценарист и продуцент Орсън Уелс. Представено е под формата на извънредни новини и прекъсва прогнозата за времето, поради което много хора наистина мислят, че са нападнати от извънземни. Над шест милиона човека са слушали предаването и полицейските участъци са били заринати с обаждания. В едно малко градче в щата Вашингтон по време на предаването спира токът и много от жителите се въоръжават и се скриват в планините. От телевизия CBS обещават повече никога да не опитват подобно нещо.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини