Хиляди гости и самодейци се събират за фолклорен фестивал и празника на чешмарите в Доспат

Хиляди гости и самодейци се събират за фолклорен фестивал и празника на чешмарите в Доспат

Фестивал на народното творчество „Родопа пее и танцува“ и празник на Доспат и чешмарите ще събере хиляди в родопския град тази събота.

Над 600 /групи, състави/ тази година са заявили участие на тредневния фест от 22 до 24 август, а идеята на организаторите е той да се превърне в Национален фолклорен фестивал по подобие на този в местността „Рожен”.

Събортъ на чешмарите се провежда единствено в Община Доспат и е под патронажа на кмета. От празник на чешмарите през 1989 г., той прераства в празник на общината и за него край язовира пристигат гости от целия регион и страната.

Плакети но Община Доспат ще получат от кмета Антим Пържанов изявени дейци на културата и самодейността в района.

Отличията ще бъдат връчени на двойния празник- Фестивала на народното творчество „Родопа пее и танцува и празника на Доспат и чешмарите.

Сред заслужилите имена, които ще бъдат почетени са основателят на Събора Рожен и 100-те каба гайди Апостол Кисьов. Основателят на множество самодейни групи и кръжоци чества 90 годишен юбилей, а по повод на 70 -годишнината му, ще бъде награден и родопския певец Румен Родопски.

За да се стимулират младите да продължат вековната традиция и да наследят чешмарството като занаят, общината ще даде награди на най-възрастния и най-младия чешмар от Доспатска община, известна са най-много чешми на глава от населението. В Община Доспат водата е на почит, а традицията повелява в памет на близките да се построи чешма за хаир.

Юсеин Пилчев, един от най-възрастните чешмари в Община Доспат казва: „Чешмата е най-голямото нещо за спомен, а водата е най-голямата благодат на света”.

Всеки род е построил поне една чешма, като броят им в момента надхвърля 1800, като най-атрактивната има 24 чучура.

В дните на събора всяко семейство се събира около своята чешма, въртят се чевермета, пеят се песни и в негласно съревнование се планират нови бели чешми край пътищата, за да има вода за всеки пътник.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини