Германия предлага обучение и платена работа 2 в 1 за българи

Младежи от България могат да участват в програма за дуално професионално обучение в Германия, съобщи Агенцията по заетостта.

Федералната агенция по труда към германското социално министерство е обявила, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за програмата "The Job of my Life" (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2000 младежи от ЕС.

Изискванията към младежите, които ще започнат обучението си през 2015 г., се различават от тези през предходните 2 г.

Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 27 години; да имат българско гражданство; завършено средно образование, но да нямат магистърска степен; да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия. 

Одобрените работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Всеки, който се обучава по програмата, получава заплата от работодателя си, която не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция.

За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец. Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.
Обучаващите се по програмата са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия - здравно, пенсионно и за безработица.

Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на 2014 г. Сред примерните професии, за които може да има места за обучение, са хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене; пекар, сладкар, технолог и др.; специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др.; електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Кандидатите могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на електронната поща thejobofmylife2015@az.government.bg. Те трябва да посочват предпочитаната от тях сфера или професия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини