С по два ката дрехи 33 бедстващи деца пристигнаха на лагер в Смолян

33 бедстващи деца летуват в Смолян-сред тях 7 братчета и сестрички без дом

След продължително 10 часово пътуване 33 деца от община Бяла Слатина и четирите им ръководителки, във вторник благополучно пристигнаха в Смолян, където ще гостуват по покана на местно семейство хотелиери.

Родопчани сте добри хора, с големи сърца- като красивата ви планина. Никой до сега не е правил толкова благороден жест към нас ”, в един глас споделиха развълнуваните ръководителки на детската група. Собствениците на хотел „Кипарис алфа” в центъра на родопския град подаряват на децата на пострадалите от наводнението семейства безплатна ваканция.

Децата бяха истински изненадани при вида на луксозната постройка, която за десет дни ще замести разрушените им домове. Някои от тях никога не са били на почивка, не са спали в хотел, не са сядали в ресторант… Други пък пристигнаха в Смолян само с два ката дрехи – водната стихия е унищожила всичко останало. Всичко ми харесва тук – хотела, храната, басейна и батута”, сподели Камелия, която пристигна тук заедно с братчето си. С пълни очи разказа, че стихията ги заляла в нощта на 31 юли- рождения й ден, когато празнували със семейството. А на сутринта полицията ги извела и децата едва преплували през водата, стигнала до кръста им. Сега всички те живеят на квартира, от покъщнината не е останало нищо, но момиченцето ежедневно чисти тинята наравно с възрастните, макар да не вярва, че някога ще има отново дом. Но е истински благодарно, че за 10 дни ще замени тежката работа и вонята на калта, с лагер в Родопите. 

В Смолян пристигнаха и 7 братчета, и сестричета от белослатинското село Търнава, където те живеят много бедно в общо 10 членна фамилия Дончевски. Сега в наводнената къща е останало само най-малкото братче, едва на 3 месеца. „За пръв път съм в хотел, много ми харесва”, усмихва се осмокласничката Мариела Дончевска, която пристигна на почивка заедно с двете си сестри и четири братчета.

Учителка от Търнава, която е с тях сподели, че те живеели много бедно и преди бедствието, защото само бащата работи, а майката се грижи за 8-те деца. Идеята на хотелиерите от Смолян да ни приютят в комплекса си е чудесна. В нашия край такова нещо не може да се случи, нищо че толкова градове и села са в бедстващо положение. Има доброволци в чистенето, но такъв голям жест никой друг няма да направи”, смята Галина Кутовска – учителка в ОУ „Христо Ботев” в Търнава.

Освен летуването и храната за децата и учителките им в „Кипарис алфа”, семейството хотелиери са организирали и разнообразна програма- за всеки ден от престоя посещение на забележителностите в Смолян и региона. За каузата те срещнали подкрепата на десетки хора от града и селата. Групата вече гостува в село Момчиловци -разгледа местния музей, туристическия център и посети лековития извор „Аязмото”.

Община Смолян осигури безплатни кинопрожекции и посещения в Регионалния исторически музей, художествената галерия, планетариума, пещерата „Ухловица” и „Момчиловата крепост”. Програмата включва и качване с лифта на връх Снежанка в Пампорово, забавни игри в екопарка в местността „Амзово” край Смолян. Фамилията собственици на хотел „Кипарис“ не за пръв път участват в благотворителни хуманни акции, но продължават да настояват да останат анонимни-не искат да правят самореклама, макар всички в Смолян и региона да ги познават. Те обаче са благодарни за отзивчивостта на всички, които са помолили за съдействие-от аптеката, осигурила за всеки от групата пакет хигиенни консумативи-до транспортната фирма, която ще вози с отстъпка гостите из региона.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини