Защо поевтинява петролът?

Противопоставянето на украинските силови части и проруските опълченци в Донбас рискува да прерасне в открита война между Русия и Украйна. А Русия е най-големият производител на петрол в света. В Ирак, който заема шесто място по петролен добив, победа след победа удържат ислямистите, а страната на практика няма дееспособно правителство. В Западна Африка, там, където е най-големият африкански нефтопроизводител - Нигерия, се разпространява болестта ебола. В сектора Газа, където, в интерес на истината, не се вади петрол, има война.

"Преди няколко години само един от тези конфликти щеше да е достатъчен цената на петрола да се устреми нагоре. Например по време на Арабската пролет през 2011 г. цената на барела стигна 126 долара", пише Франц Щокер в германското издание "Ди Велт". "Днес броят на горещите точки се увеличи, светът стана по-несигурен, но цената на петрола пада", отбелязва той.

Това учудва не само обикновените потребители на петрол, но и експертите, продължава авторът. В началото на юни барел петрол от сорта Брент се продаваше за 115 долара, днес слезе близо до 100 долара (102 долара в сряда - бел. ред.), тоест до минимума за последната година (за последните 14 месеца - бел. ред.).

За да се разбере защо това се случва, трябва да се погледне последният доклад на Международната агенция по енергетика (IEA), в който се казва, че "въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна предлагането на суров петрол е много по-голямо, отколкото се очакваше".

"Това е най-сбитото описание на истинската революция, която се случи на петролния пазар в последните години", продължава Франц Щокер. Той цитира главния анализатор на суровинните пазари на Ситигруп Ед Морс, според когото "САЩ сами добиват такова количество петрол, което преди това им се налагаше да внасят". През 2008 г. собственият дневен добив на петрол в САЩ нарасна на три милиона барела, днес добивът е 8.5 млн. барела дневно. Според американската енергийна агенция идната година добивът ще се увеличи на 9.28 млн. барела на ден.

До голяма степен това се обяснява с фракинга, технологията, която преживява истински бум в момента в САЩ. По този начин, ако прогнозата стане реалност, САЩ не само ще се изравнят по добив на петрол със Саудитска Арабия, която вади 11.5 млн. барела на ден, но едновременно ще свият вноса, отбелязва авторът в "Ди Велт".

Канада се готви да последва примера на САЩ. Страната разполага с третите по големина проучени запаси в света след Саудитска Арабия и Венецуела. "Днес благодарение на новите технологии добивът на голяма част от тези запаси може да стане икономически рентабилен", отбелязва експертът Том Нелсън от Investec Asset Management. Докато днес Канада произвежда по 3.5 млн. барела дневно, към 2025 година добивът й може да се увеличи двойно и тя да стане един от най-големите производители на петрол в света.

"Това са много лоши новини за диктаторските режими и съмнителните правителства, които, обединени в ОПЕК, диктуваха на Запада цената на петрола", заключава авторът. "Те, разбира се, могат да съкратят собствения си добив, както го правеха, за да вдигнат цените, но този път механизмът няма да сработи, доколкото САЩ и Канада чисто и просто могат да увеличат добива си. Цената на петрола ще продължи да пада, независимо от войните и кризите", завършва статията.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини