Седем години в лагер за боядисаната петолъчка в Москва

Младите хора, заподозрени, че са пребоядисали в сряда в цветовете на украинското знаме петолъчка на небостъргач в Москва, няма да бъдат обвинени за вандализъм, както се предвиждаше, а за хулиганство с политически мотиви. Заплашват ги по-тежки присъди - до седем години в лагер, информира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Четиримата са под домашен арест, посочва вестникът и съобщава имената им - Александър Погребов, Анна Лепьошкина, Евгений Коротков и Алексей Широкожухов. Те признали, че скочили от сградата с парашути, но заявили, че не са боядисвали звездата и друг е окачил на покрива украински флаг.

Според адвоката Владислав Кочерин, цитиран от "Ведомости", дори четиримата да не са участвали пряко в акцията, ще отговарят, ако са съдействали с нещо. "Дори доставянето на боята и знамето може да се квалифицира като помагачество", твърди той.

Според юриста в крайна сметка обвинението може да се откаже от твърденията за политическа вражда, което ще смекчи наказанието, ако например се установи, че младите хора са били водени от "дружелюбни подбуди" - стремеж към дружба между народите на Русия и на Украйна.

Процесът ще прерасне в шумно дело, твърде наподобяващо делото на "Пуси райът", убеден е правозащитникът Павел Чиков.

Руските "власти не си взеха никакви поуки от делото на "Пуси райът". Те ще сътворят от тая четворка нови герои ей тъй, без да има защо" - ако стане дума за сериозни присъди, ще има "международен отзвук, следовници, флашмобове", прогнозира аналитикът Константин Калачов.

Бейсджъмпингът - екстремният парашутизъм, практикуван от заподозрените, не подкрепя вандализма. Руските власти ще сгрешат, ако политизират процеса, предупреждава той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини