Шокиращ късмет: Смолянчанин за втори път оцеля след отравяне от зелена мухоморка

Д-р Ангел Каръшев, шеф на ОАИЛ в Смолян

 

Преди 20 години Крум пак се спасил, но загубил децата си

 Медицински куриоз или фатален късмет се оказва 65 годишният Крум Сотиров от Смолян, който за втори път в живота си оцелява след отравяне със зелена мухоморка.

Мезе от най-отровната горска гъба стана причина миналата седмица, 20 години след първия инцидент, Крум отново да влезе в болница след отравяне. Лекарите се бореха за живота му, но не бяха оптимисти, задари тежките поражения от отровата върху черния дроб на родопчанина. Крум постъпи в интензивното отделение миналия петък, два дни след като хапнал от усойната гъба, за щастие никой друг не ял от мезето-убиец. Зелената мухоморка е коварна не само заради силната отрова, която невъзвратимо удря черния дроб, а и заради забавеното във времето действие, като понякога симптомите от отравяне проличават след повече от 24 часа.

Вчера, седмица по-късно, благодарение на лекарските грижи, той беше изписан с назначение да продължи лечението си у дома.

"Мъжът е в задоволително състояние, с нормализирана чернодробна  функция, но са възможни късни усложнения от страна на черния дроб", каза началникът на ОАИЛ в МБАЛ -Смолян  д-р Ангел Каръшев.

Истинско недоумение буди фактът, че мъжът за втори път е на косъм от смъртта заради отравяне със зелена мухоморка. Преди 20 години той и децата му отново били в болница в много тежко състояние, но оцелял само той.

Самата зелена мухоморка е най-отровната гъба в природата и е сред смъртоносните  двойници на печурката, а много неопитни берачи я бъркат със сърнела, разказват вещи гъбари. По чудо оживели след консумация на смъртоносния мицел пък разказват,  че тя била много вкусна и ароматна.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини