ДПС изключва Ариф Агуш след като оглави листата на Реформаторите в Смолян

Обявяването на бившия депутат от ДПС  Ариф Агуш за водач на листата на ”Реформаторския блок” в Смолян , предизвика различни реакции –както сред редовите избиратели в Смолян, така и сред местните партийни ръководства.

Най-крайна е реакцията на ръководството на ДПС  в Смолянско, в лицето на областния координатор на партията Салих Аршински.

 Представители на демократичната коалиция пък, в лицето на ДСБ, приемат спокойно водачеството на  ексдепутата от Догановата партия.

 „Това е опит да бъде разбит монопола на ДПС в смесените райони, Агуш не е компрометирана личност в политиката, но явно се страхуват от него и от ДПС ще тръгнат с лични нападки. Няма нищо скандално, Агуш е предложен от Корман Исмаилов, той знае много добре какво представлява ДПС, а Агуш беше подложен на натиск, той е от репресираните хора и не се съмнявам в десните му убеждения”, коментира областният лидер на ДСБ Зарко Маринов.

Самият Агуш коментира водачеството си в листата на „Реформаторския блок” в Смолян така:

 ” Залагам на дясното, човек , за да направи стъпка напред- се движи ту с левия, ту с десния крак”. Той  изрази надежда, че дясното пространство ще спечели и ще се чува от парламентарната трибуна.

Най-бесни от новото амплоа на бившия депутат Агуш, който до преди няколко години беше сред най-тачените в партията, са все още настоящите му съпартийци, защото се оказва, че според Салих Аршински, той не е напуснал ДПС. Според него листата на Реформаторския блок е нареждана на квотен принцип, а Смолянска област  дадена на Касим Дал, който заради липсата  на кадри в партията си е направил  „политическо плагиатство” с  Агуш в настоящата дясна коалиция.  Лидерът на движението в Смолянско обаче заяви, че още преди две години се е знаело, че Агуш „подмолно работи с Касим Дал зад гърба на партията си”.

 „Това че Ариф Агуш сега става водач на листа решава и вътрешнопартиен казус за ДПС, тъй като много хора в партията вярваха,  че той има морал и несправедливо е отпаднал от депутатската листа  на предишните избори за НС и европарламент. Сега на всички е ясно,  че неговото пребиваване в ДПС е било единствено за лични интереси,  за да си върне наследствените имотите и всичко,  което той е постигнал  в личен и професионален план го дължи на партията и лично на Ахмед  Доган”, обобщи Аршински.  Според него  електоратът на ДПС ще гласува за партийната платформа и няма опасност фигурата на бившия два мандата депутат  Ариф Агуш,  да отнеме гласове от Движението.

 „В настоящата кампания Агуш е бил номиниран за депутат от отделни членове на ДПС в региона, тъй като все още той не е напуснал партията и е член на ДПС. Той не е подал заявление за напускане, а уставът на партията  ясно казва как се процедира при подобни случаи и той ще бъде изключен”, обясни Аршински и определи водачеството на реформаторската листа като „предателство спрямо актива на ДПС и лично спрямо почетния председател на партията”.  В отговор  на коментар на самия Агуш за партийния му трансфер , че „човек,  за да направи стъпка напред се движи ту с левия, ту с десния крак”, Аршински  коментира: „И лебедът, и лешоядът се движат, и с ляв, и с десен крак”.

В  хода на предизборната кампанията щели да  станат ясни и сепаратистките възгледи на бившия депутат, който организирал конференции в Родопите с цел да се учреди нова политическа партия на етническа  и религиозна основа.

Само преди две години Реформаторите и Агуш бяха в лична престрелка и асиметрични възгледи за устройството на държавата и сега десният избирател няма да подкрепи депутат, говорещ за разделяне и анклави - ние сме в 21 век, а не във феодалния строй”, заключи Аршински,  намеквайки за властта на големия турски род Агушеви, от който и до днес се пази средновековен турски замък в село Могилица, който е върнат на Агуш и останалите наследници.

Дали десните избиратели и симпатизанти на демократичните сили в Смолянско ще бъдат отблъснати, от иначе цивилизовано говорещият Ариф Агуш като водач на листа, и дали това ще повлияе на решението изобщо да гласуват, времето ще покаже.  При всички случаи обаче, обикновеният избирател от една страна отдавна е изгубил способността си искрено да се изненадва от игрите в нашенската политика, но пък и безвъзвратно е отвратен от политическите пчелички, прелитащи от партия на партия според сезона.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини