Българското приложение SmartBirds сред най-добрите в света

Мобилното приложение SmartBirds на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) попадна в списъка на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб.

WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН.

SmartBirds e номинирано в категорията Околна среда. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Предстои следващият кръг, в който ще бъдат отличени 40 победителя за церемонията по награждаване в Абу Даби в началото на февруари 2015 г., съобщиха от БДЗП.

Мобилното приложение в момента се обновява по проект на БДЗП, финансиран от програмата Мтел еко грант. Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science) и използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии.

SmartBirds позволява лесно определяне на видовете птици, срещани в България, и записването им в специален електронен дневник. Събраната информация може да се добави в базата данни за птиците на БДЗП.

Анализът и споделянето на информацията ще направят наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини