България може да поиска Сърбия да екстрадира Цветан Василев

България ще обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстрадицията на банкера Цветан Василев, обяви премиерът Георги Близнашки.
В предаването “Свободна зона” на Георги Коритаров по TV+ снощи той призова мажоритарния собственик на КТБ да се прибере в София и да даде обяснение какво точно се е случило.

Според Закона за екстрадицията тя може да бъде поискана от главния прокурор за обвиняем или за осъден с влязла в сила присъда.
Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери на 206 млн. лева от банката. За него бе издадена европейска заповед за арест и бе обявен за издирване от Интерпол.

Преди два дни адвокатът на банкера обяви, че той е в Белград и не се крие, искал дори да се върне у нас, но само ако бъде отменена заповедта за ареста му. Страхувал се и за живота си.

Сърбия не е член на Европейския съюз, но е подписала Европейската конвенция за екстрадирането, което означава, че формалностите може да бъдат уредени между двете държави.

Премиерът заяви, че мястото на Василев е в България и не бива истерично да се оправдава с отправяни към него заплахи.

“Аз лично смятам и ще използвам тази трибуна, че г-н Цветан Василев трябва да се прибере в България, каквито и заплахи да има спрямо него, трябва да се прибере и да даде обяснение какво се е случило с банката, която се свързва с неговото име”, добави Близнашки.

Вчера при главния прокурор се проведе среща между синдикати, представители на работодателски организации и политици за спасяването на КТБ. След нея председателят на БСК Сашо Дончев обяви, че на 21 септември ще има доклад на БНБ, в който ще има някакво решение. По-късно обаче от Централната банка отрекоха управителят Иван Искров да е поемал такъв ангажимент и припомниха, че срокът за техните доклади е 20 октомври.

Самият Цветан Василев твърди, че има план за спасяването на КТБ и в следващите дни се очаква да го изпрати на БНБ.

В петък Софийският градски съд ще решава дали да отмени искането за 72-часово задържане на банкера. Защитата е настояла съдът да преразгледа искането за арест и той е приел. Според адвокат Константин Симеонов това е по-добрият вариант, защото процедурата по екстрадиция никак не била лека.

"Аз съм имал екстрадиции, които са продължавали с години, или шест месеца, или година", каза той.

Междувременно в сутрешния блок на Нова телевизия днес баскетболният треньор Тити Папазов, чиито пари са блокирани в КТБ, заяви, че Цветан Василев ще се завърне в рамките на 24 часа, ако бъде снета червената бюлетина на Интерпол за издирването му.

"Мога лично да се ангажирам, че ще го доведа. Никога не е бил в ЮАР, никога не е искал да бяга и не е взел нито един лев със себе си", категоричен бе Папазов, който вече публично защити банкера.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини