Местан на среща с президента на Турция. Вестниците в събота

Наближаващата учебна година и състоянието на българското образование са сред актуалните теми на съботните вестници.

„Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата", заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова.
Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.
„Успешното начало на учебната година стана възможно и заради усилията на общините, и на родителите", заяви Коларова.
Тя все пак призна, че има няколко учебни заведения, където все още има частични ремонти, а децата известно време ще трябва да делят сградите си със строители.
Що се отнася до решението на някои училища да забранят използването на мобилни телефони в клас, министърът заяви, че не знае как ще стане това.
„Правила съм го това със студентите, винаги се притеснявам. Когато е важен изпитът, ги молим да си оставят телефоните на една банка, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон. Ако това го въведат в училищата, ще настъпи абсолютен хаос", заяви министърът.
Тя обаче не е съгласна с опцията децата изобщо да не ходят с телефони на училище..." - в. „24 часа".

„Стигмата "специални образователни потребности"
Новите принципи на образователното министерство и на всички модерни социални политики са хората с увреждания да бъдат интегрирани в "нормална" среда от съвсем рано. Първо - за да може те да са активна част от обществото, а не да стоят скрити и изолирани в домовете си или в специализирани институции, защото това не е хуманно. И второ, за да бъдат част от икономиката и да допринасят както могат, вместо те да разчитат изцяло на държавата и никой никога да не разчита на тях.
Разбира се, между "залегналите принципи" и реалното изражение на тези принципи, както обикновено, у нас има огромно разминаване. Става въпрос за достъпа на деца с увреждания до образование, а от там и до възможности за реализация, за социални контакти и като цяло - за щастлив и пълноценен живот. Дни преди първия учебен ден парадоксите за тези деца и техните родители нямат решение, въпреки уж добрите намерения и на ведомството и на училищата..." - в. „Дневник".

„Битката с неграмотността на учениците ще започне най-рано през 2017 г.
В навечерието на новата учебна година в системата на образованието се появи поредната стратегия, която обещава да бори ключови проблеми с общи приказки и вече съществуващи инициативи. Новата стратегия за повишаване на грамотността признава, че голяма част от българските ученици и част от възрастното население срещат огромни трудности с елементарни задачи, а проблемите допълнително се задълбочават заради бедността и социалното изключване. Срещу тази диагноза стратегията препоръчва изготвяне на медиен план и участие в инициативи, които са пожелателни и неконтролирани от никого.
От документа става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г. Така например ефективността на посещение на задължителната предучилищна подготовка ще бъде оценена едва през 2017 г. Слухови, зрителни и говорни тестове за установяване на проблеми при четенето ще бъдат осигурени, но чак през 2016 г. Всички дейности за квалификация на учителите са предвидени за 2017 г. Едва тогава ще има изготвени и учебни средства,  предназначени за възрастни.
39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене според последното международно изследване PISA 2012, напомня стратегията. По данни на НСИ пък общият брой на неграмотните деца у нас е 112 778. 81 000 граждани никога не са посещавали училище.
Стратегията си поставя три основни цели - създаване на благоприятна среда в подкрепа на интереса към ученето, повишаване на равнището на грамотност и увеличаване на участието в образователната система. Тя съвсем лаконично е прегазила през фундаменталния проблем отпадане от училище и неграмотност, предопределена от социално-икономическия статус на ченици и родители..." - в. „Сега".

Продължаващата криза в КТБ също е темите на всекидневниците.

„500 000 души пряко или косвено са засегнати от кризата в КТБ, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Той участва в среща между експертите в консултативния съвет към работодателите и синдикатите с омбудсмана Константин Пенчев.
„Засегнатите компании и фирми се измерват с петцифрено число, а засегнатите работници и служители са стотици хиляди", коментира Велев.
Участниците в срещата заявиха, че трябва да бъде направено всичко възможно за спасяването на банката. Според тях ситуацията с КТБ не е проблем само на вложителите, а става въпрос за системен проблем, който може да повлияе негативно на всички банки.
„В процеса на оздравяване на банката няма да се мине без загуба на част от негарантираните средства, въпросът е колко са тези загуби и могат ли да бъдат минимизирани", коментира председателят на БСК Сашо Дончев...
Омбудсманът Константин Пенчев също подчерта, че трябва да се избегне фалит на банката. „Ако някой докара все пак банката до фалит, искам дебело да подчертая, че няма да оставя един ден синдиците да разполагат с активите, както правеха през 1996 г.", коментира той..." - в. „Труд".

„Проблемът с КТБ е системен и значим за цялата нация и затова с него трябва да се занимае Консултативният съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ. Това е предложил председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев на заседанието на Експертния консултативен съвет за КТБ, в което е участвал и омбудсманът.
Дончев сравнил кризата около банката с бедствие, съобщават от камарата. Предложението си той мотивирал като единствена възможност да се поставят действията на БНБ под определен обществен и институционален надзор.
"Независимата по закон БНБ проявява очевидни зависимости, които трябва да станат ясни на обществото. И това не е зависимост от обществените потребности, от икономическата логика, от морала или от законите - това са друг тип зависимости, които са притеснителни за нас", коментирал Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал и член на Експертния съвет.
Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, "имаме работа с една престъпна група и въпросът е дали тя, или обществото ще надделее".
Членовете на съвета отново се оплакали, че два пъти пишат писма с искане за среща с ръководството на централната банка, но и в двата случая са получили немотивиран отказ.
Участниците в дискусията са обявили, че са против използването на публични средства за разрешаване на казуса, както и че това може да стане в рамките на наличното законодателство. Те са препоръчали все пак законодателни промени, с които да се засили контролът." - в. „Дневник".

„Софийският градски съд (СГС) няма да уважи жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за процесуална принуда и задържане под стража за 72 часа. Според съда, към момента Цветан Василев не е лишено от свобода лице и жалбата е преждевременно подадена и в този смисъл недопустима, предаде Нова ТВ.
Съдът не допусна разглеждане на искането на срещу постановлението на прокуратурата за ареста. Съдебният състав прие, че въпреки че няма разписана процедура в българския Наказателно-процесуален кодекс, трябва да се приложи чл. 5 от Европейската конвенция по правата на човека. Според съда жалбата на Василев е подадена преждевременно, тъй като той все още не е арестуван или лишен от свобода.
Банкерът е издирван от края на юли, като последната информация от един от адвокатите му, е че той се намира в Сърбия. Там европейската заповед за арест, каквато има Василев, не важи, а ако реши да се прибере, той ще бъде задържан още на границата.
Именно за да не стои в ареста преди да бъде изправен пред съд, той поиска предварително мярката за неотклонение да бъде променена..." - в. „Стандарт".

Предстоящите парламентарни избори и свързаната с тях политическа активност  заемат все повече място на страниците на всекидневниците.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Срещата се е състояла в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара.
Няма официално съобщение за предмета на водените разговори. На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютфи Местан са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите.
Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, отбелязват местни медии. До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов, основателите на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), които често гостуваха в Анкара.
Кого ще подкрепи Ердоган?
На предишните парламентарни избори Ердоган, тогава в качеството си на премиер на Турция, бе дал нареждане на всички структури на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по места да агитират за кандидатите на НПСД. Емисарите на ПСР много активно лобираха и сред българските изселници и сред техните организации в Турция в подкрепа на НПСД.
Неофициално се твърди, че по линия на правителството е била осигурена финансова подкрепа за формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов специално за изборите, се посочва в цитираните медийни съобщения...
Неуспехът на предишните парламентарни избори на НПСД, която не успя да прекрачи прага за влизане в парламента, подейства като студен душ на Анкара, коментира пожелал анонимност източник. Изселнически активисти изказаха предположения,че вероятно ситуацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври е била предмет на разговора между Ердоган и Местан..." - в. „Дневник".

„Радан Кънев: В бг условия съм по-скоро вляво от центъра по убеждения
"В българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си". Това казва лидерът на ДСБ и един от ръководителите на Реформаторския блок Радан Кънев на среща в София с НПО, пише БГНЕС.
Пред представителите на неправителствената организация Кънев представя себе си и действията си като лидер на ДСБ. В срещата участват около 10 души и Кънев знае, че думите му се записват. Срещата има за цел да се запознаят с неговите икономически и политически виждания.
"В български условия чувствам себе си като центристки политик. Ясно е, че ДСБ е партия, която е вдясно от центъра. Критикуван съм в рамките на партията си, че съм сравнително ляв за нея. То е по две линии - и по икономическия вектор съм малко по-наляво от крайните десни позиции, които могат да се срещнат в България и по социалния либерално-консервативен, където в българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си, но то е, защото България е отместена примерно спрямо Европа доста вдясно", заявява Кънев на срещата...
Потърсен за коментар на своите думи, Кънев заявява пред БГНЕС, че не знае за какво става дума...
Аудиозаписът, който стои в основата на цитираната информация, е част от разговора на г-н Радан Кънев с членовете на Института за свободен капитализъм "Атлас". Срещата се състоя на 4 юли 2013 г. и бе първата от поредица срещи, които Институтът за свободен капитализъм "Атлас"(ИСКА) проведе с партиите, основали впоследствие Реформаторският блок..." - в. „24 часа".

„Партиите и ЦИК разчитат на медиите да спасят избирателя от капаните на вота
Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова показва бюлетината за вота.
Вторачването на партиите в печеленето на повече гласове оставя на втори план обясненията за капаните пред избирателя, които могат да направят гласа му невалиден. Проверка на "Сега" показа, че и политиците, и ЦИК, която е отговорна за провеждането на вота, разчитат повече на медиите в разяснителната кампания.
Сред най-често срещаните пропуски е отбелязването на предпочитания кандидат. Това трябва да стане със знак "Х" или V" и със задължителния син химикал. Освен това знакът не бива да излиза от очертанията на квадратчето. Особено внимание гласуващият трябва да обърне на преференцията. Ако пропусне да отбележи партия или коалиция, но се възползва от правото си да преподреди листата, това ще направи вота му невалиден. Вече добилият популярност гаф с "любимец 15" - номерът на кандидата да съвпадне с този на партията, от който се опари БСП при прощъпалника на преференциите на евроизборите, накара дори ЦИК да вземе мерки. Специален текст над цифрите вдясно, където са номерата на кандидат-депутатите, ще му напомня да отбележи и съответната формация или коалиция. "Мисля, че точно защото медиите раздухаха ефекта "15-15", хората вече разбраха как да не сгрешат", коментира говорителят на комисията Цветозар Томов. В тъмната стаичка ще има и списък с имената на претендентите, за да знаят гражданите чие име се крие зад оградената с кръгче преференция..." - в. „Сега".

„Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта. В най-масовата има най-малко брой преференции - 8, а в най-голямата са 32", обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.
В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията. Имената на кандидатите ще бъдат разлепени на информационно табло и пред изборното помещение, и в кабината за гласуване, обясни Андреев.
От думите му стана ясно, че в бюлетината за българите в чужбина няма да има преференция. "От чужбина няма да може да се гласува и за независими кандидати, а само за партия или коалиция. Що се отнася до Турция, за където има много искания за разкриване на избирателни секции, ЦИК трябва да определи местата и броя им до 13 септември". обясни Андреев.
На миналите избори в секциите в Турция бяха гласували рекорден брой хора. Като изчисленията показаха, че за да са гласували толкова много хора, те трябва да са пускали бюлетините си за по 10 секунди.  Това породи съмнения за надписване..." - в. „24 часа".

„Външно министерство се опитва да мобилизира българи, живеещи зад граница, за членове на секционни избирателни комисии за изборите на 5 октомври. За целта посланици изпращат писма до българските общности. От писмо на посолството в Австралия  се разбира, че се разчита на сънародните ни в континенталната държава и Нова Зеландия да намерят и подходящи помещения за вота, както и да съдействат с осигуряване на преносим компютър, интернет, скенер, урни и всичко необходимо за гласуването. Очаква се в Австралия да има 4 секции, а в Нова Зеландия - 1.
Дипломатите очакват организациите на българите да намерят по 5-има членове за СИК, както и по 3-ма резерва. Един от  членовете на СИК ще бъде  командировано служебно лице, което ще носи бюлетините и други изборни книжа и печати и ще оказва методическа помощ.Очаква се изборните секции зад граница да бъдат почти 450, което е рекорд. Списъците с адресите на местата за гласуване трябва бъдат публикувани в понеделник в сайта на МВнР.
Ако партиите и българите в чужбина не успеят да съберат членове на задкраничните СИК, членовете им трябва да бъдат назначени от външния министър Даниел Митов..." - в. „Труд".

„Хипермаркет за гласове! 222-ма на един адрес
222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския квартал Устово. "Никой не знае колко сме, само по избори ни броят", подмятат хората.
По време на избори там секция не се разкрива. "Само ни лъжат, нито работа, нито пари", казва млад мъж. Понеже са най-апетитното изборно място, нито една политическа сила не ги подминава.
Махалата възниква още по соцвреме. Преди 10-ина години придошли роми от  Пловдивско и Пазарджишко..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" съобщава да схема за телефонни измами, „маскирана" като предлагане на  работа:
„Телефонни измамници все по-често са засичани да предлагат работа на безработни чрез обяви в интернет. Мошениците се нуждаят от "мулета", които да прибират парите от жертвата. Подобни оферти са засечени от служители на полицията в Добрич, съобщи шефът на местната "Криминална полиция" Галин Савов.
Като любопитна подробност Савов разкри, че част от сигналите за измами в дирекцията са подадени от самите хора, цанили се на работа при мошениците, след като разбирали, че са вкарани в измамната схема. "За мулета, които да пренасят парите, са подбирани безработни, които си търсят работа в сайтовете. Те попаднали на обяви за пренасяне на пратка или колет срещу заплащане. Получавали са около 100 лева при самото изпълнение на пренасяне на сумата, която е взета от жертвата", разказа Савов."

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ре
    РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
    13 -7
    16:00, 13 сеп 2014
    Ердугань направил ревизия на пишката на местанчо да не би да му е поникнала нова кожичка...
  • 2
    W
    w
    14 -7
    16:11, 13 сеп 2014
    Тъпи кривоглави предатели това са нашите ДУПЕСЕТА.Усилено работят за Турция.Ердоган ги управлява като послушни роби.
  • 3
    Ба
    БАЙ ХУЙ
    11 -6
    17:25, 13 сеп 2014
    Аз дочух,че ердоган казал всички от ду пи се да си пришият кожички за прикритие.
    • Nu
      nurmen
      2 -1
      22:22, 13 сеп 2014
      БАЙ ХУЙ, питай жена ти ,това дали ще я прави щаслива...съмнявам се...!!!
  • 4
    Об
    ОБЕКТИВЕН
    7 -5
    17:35, 13 сеп 2014
    Не не е за това.ердоган им прави застраховка дупе.ще им монтират оловни тапи в арабския сектор,за да не попаднат в приятелски огън.
  • 5
    Ge
    germanska kaska
    4 -1
    21:35, 13 сеп 2014
    abe pedaliiiiiiiiiiiiiii,nqmate li si druga rabota
  • 6
    Х
    х
    0 -1
    12:16, 17 сеп 2014
    ...вашта....
Последни новини