Вашингтон "вижда първите признаци”, че Москва изпълнява примирието в Украйна

САЩ "виждат първите признаци за това, че Русия изпълнява" споразумението от Минск за прекратяване на огъня в Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Ърнест каза, че американската страна очаква от руската "по-нататъшни стъпки" в същата посока.

На въпрос дали има доверие и взаимно разбирателство между Владимир Путин и Барак Обама, говорителят на Белия дом заяви, че техните отношения имат "делови характер".

В петък САЩ и ЕС затегнаха икономическите санкции срещу Русия въпреки примирието между украинските власти и проруските сепаратисти.

В отговор руското министерство на външните работи заяви, че страната бързо ще предприеме ответни мерки срещу последния кръг американски санкции.

На този фон Русия изпрати нов хуманитарен конвой за Донецк и Луганск, съобщи РИА Новости. Този път конвоят от около 200 камиона премина безпроблемно през руския граничен пункт ”Донецк”.

"Всички митнически операции по отношение на камионите са завършени. Машините напуснаха зоната за митнически контрол", съобщи говорителят на Южното митническо управление Раян Фарукшин.

Това е вторият хуманитарен конвой, който Москва изпраща в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна.

Той трябва да докара консерви, захар, брашно, генератори и други товари с общо тегло от 1880 тона.

Очаква се следващата седмица да се състои поредната среща на контактната група за Украйна, съобщиха украинските медии, цитирани от БНР.

На 5 септември контактната група договори прекратяване на огъня в Източна Украйна и прие план за мирно урегулиране на конфликта.

Планът предвижда спиране на бойните действия, изтегляне на войските, обмяна на пленници, предоставяне на хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини