Украйна започна военно учение с войски на НАТО

Украйна и САЩ започнаха днес съвместно военно учение в Западна Украйна. Държави от НАТО доставят оръжия на Украйна.
Учението "Бърз тризъбец 2014 " се провежда в Лвовска област на полигона "Яворив" близо до границата с Полша, съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

В маневрите, които се предвижда да продължат до 26 септември, участват около 1300 военнослужещи от 12 държави от НАТО, сред които България, Германия, Великобритания, Полша, Литва и Канада, а също страни, които не членуват в алианса, като Азербайджан, Грузия и Молдова.

Учението се провежда по искане на украинското правителство.То включва действия по обезвреждане на самоделни взривни устройства, провеждане на конвоиране и патрулиране.

Военната база "Яворив" се намира на около 1200 км западно от украинските области Донецка и Луганска, където през последните месеци при боевете между правителствените сили и проруските сепаратисти са загинали близо 3000 души, отбелязва ДПА.

"Държави от НАТО са започнали да доставят оръжия на Украйна, за да се бори с проруските бунтовници и да спре руския президент Владимир Путин", заяви украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от Ройтерс.

Той е обсъдил оръжейните доставки на двустранни срещи с колеги от Алианса по време на срещата на върха на организацията в Уелс на 4 и 5 септември.По-рано НАТО даде да се разбере, че няма да изпрати оръжия на Украйна, но че нейни страни членки могат да го направят. 

Миналата седмица съветникът на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко обяви, че пет държави от Алианса - САЩ, Франция, Италия, Норвегия и Полша - ще изпратят в Украйна съвременни оръжия и военни съветници. Четири от тях (без Франция) отрекоха. 

Хелетей увери, че около 3500 руски военни остават на украинска територия и че 25 000 са струпани от руската страна на границата.

Русия отхвърля обвиненията на властите в Киев и Запада, че е изпратила войски в Източна Украйна в подкрепа на сепаратистите в един конфликт, в който до момента бяха убити над 3000 души. 
В региона от 5 септември е в сила споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва, въпреки редовните, но спорадични нарушения. 

Снощи бунтовниците съобщиха, че двете страни в конфликта са си разменили по 73 пленници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини