Споразумението за асоцииране на Украйна е ратифицирано

Европейският парламент и Върховната рада в Киев едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.
Гласуването в ЕП беше определено като "историческо" от председателя Мартин Шулц и приключи с 535 гласа "за", 127 гласа "против" и 35 "въздържал се", предаде АФП, цитирана от БТА.

Докато в ЕП течеше гласуването, парламентът в Киев също ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС. Нито един от присъстващите 355 депутати не гласува против. След вота депутатите изпяха националния химн и под техните аплодисменти президентът Петро Порошенко постави подписа си под споразумението.

Това е "първа стъпка" към присъединяване към ЕС, заяви Порошенко.

По време на процедурата и на последвалата я церемония Върховната рада беше във видеовръзка с ЕП в Страсбург.

Асоциирането между ЕС и Украйна, което предвижда задълбочаване на политическите и икономическите отношения, засега ще остане предимно символично, припомня Франс прес.

На министерската среща Русия-ЕС-Украйна в Брюксел на 12 септември бе постигната договореност за отсрочка на прилагането на Споразумението за
асоцииране между Европейския съюз и Украйна до 1 януари 2016 г.

Русия предупреди, че ако търговското споразумение ЕС-Украйна влезе в сила преди края на 2015 г. ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

"Намерихме решение как по-нататък ще работим в рамките на зоната за свободна търговия на ОНД и либерализацията на търговията с ЕС", заяви на 12 септември украинският външен министър Павло Климкин.

Въпросната отсрочка бе обсъдена снощи в телефонни разговори на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на ЕК Жозе Барозу.

Отлагането на търговското споразумение "ни дава 15 месеца, за да продължим дискусиите (...). Договорихме се да се удължат временните търговски мерки", с
които се намаляват митата за някои украински продукти, предназначени за европейския пазар, "за същия период", обясни еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт.

Върховната рада прие днес и закони за особен статут на самоуправление на райони от Донецка и Луганска области за 3 г. и за амнистия на сепаратистите при дадени условия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини