Инсталираха първата соларна станция за зареждане на електромобили в Бургас

В София от 2012 г. работи слънчева зарядна станция за електромобили. На нея могат да се зареждат безплатно едновременно един електромобил и един скутер, а когато няма желаещи превозни средства да ползват енергията й, токът ще се отдава за нощното осветление на сградата на ИнтерЕкспо център.

От днес в Бургас работи първата соларна станция за електромобили. Станцията се намира пред паметника "Пантеон" в Морската градина.

Изграждането на соларната станция е акцент в тазгодишната програма от инициативи на Общината, посветени на Европейската седмица на мобилността.

Идеята ни е да намерим подходящо място, където тя да бъде позиционирана за постоянно, обясни заместник-кметът по бюджет,финанси и стопански дейности Красимир Стойчев. Освен тест драйв на електроскутери и други превозни средства, бургазлии и гостите на града ще могат да опитат соларно кафе и слънчев фреш, приготвени в соларната станция.

Другите събития на Общината, включени в програмата на Европейската седмица на мобилността, са озеленяване на спирка по линията на автобус номер 4, поставяне на "зелен" автомобил на пешеходната пътека на улица "Богориди" и улица "Демокрация", поставяне на арт инсталация "зелен остров", представляваща кораб от растителност на кръговото кръстовище на квартал "Сарафово" и др.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини