Свлачище напука основите на къща в Смолян, хората са в стрес

Стопанинът на застрашената къща /със синята връхна дреха/ гледа как екип разчиства последиците от свлачището под дома му

Активирано от пороите свлачище напука на три места основите на триетажна къща на ул. „Острица“ в Смолян. Десетки кубични метра пръст се свлеклякоха под дома на смолянчанина Георги Петканов тази сутрин около 7 часа. Под напора на пълзящия терене е пометена селскостопанска постройка на негов съсед, тя е разрушена и сравнена със земята. Собственикът й Георги Райчев, който живее на 20 матра под свлачището разказа, че при срутването на земните пластове се чул силен грохот : “Земята се разтресе, все едно че имаше земетресение, а тътенът беше оглушителен и всички се изплашихме. Всичко се тресеше, но аз се сетих, че е от свлачището, то беше тръгнало още снощи, но сутринта се откърти целия скат“, разказа човекът, който помагаше при разчистване на терена. Живеещите в близост до къщата на Петканов, се надяват дъждът да спре и да не нанесе нови поражения върху ската, под който има няколко къщи, но ной-застрашен е домът на Петканов с напуканите основи.

 

Община Смолян е изпратила екип , за да се направи оглед, а работници и техника от строителна фирма разчистват терена, който още снощи е бил огледан след обилния дъжд между 18 и 20 часа на 15 септември. През целия ден продължиха укрепителните работи по терена с приблизителна площ около 700кв.м. Най-опасната част е покрита с найлони, за да предпази последващо напояване на земята с вода от обилните валежи.

Очаква се становище на специалисти за мащаба на свлачището, а от Община Смолян ще поискат финансиране от Комисията за бедствия и аварии, за да се укрепи районът. 

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    стефка
    2 0
    19:02, 16 сеп 2014
    Такава ще бъде и съдбата на района около спирката на хотел "Соколица".Пращали сме сигнал до различни институции на различни нива,излъчвани бяха репортажи и по националните телевизии.Отговор
    "Няма пари".Народът е казал:"Като се обърне каруцата пътища много".
    Изразявам съчувствие към пострадалите.
Последни новини