„Бурканът”, където държим парите си

Хората обичат да наглеждат парите си и това въобще не е неприятно задължение, а жените държат юздите на портмонето, сочи паневропейско изследване на MasterCard, проведено от Ipsos MORI.

77% от хората в шестте анкетирани държави редовно проверяват баланса по своите сметки, а 79% знаят с точност какъв е кредитният им лимит. Резултатите сочат, че 66% от хората в Европа четат цялата или по-голямата част от комуникацията, получена от тяхната банка или картов доставчик.

Нуждата от по-голям контрол върху собствените ни пари съвпада с липсата на доверие в нашите банки, като само 54% от хората казват, че имат доверие на банките си и едва 31% твърдят, че тяхната банка им предоставя достатъчно информация.

Предвид, че достъпът и контролът върху банковите сметки са широкодостъпни онлайн и чрез мобилни приложения както никога до сега, хората са все по-осведомени във финансово отношение и 76% се възползват от технологиите и управляват финансите си в интернет.

Също така сме склонни да избягваме възможности, които биха затруднили контрола върху парите – 64% от анкетираните казват, че се опитват да не пазаруват на кредит.

Въпреки този онлайн достъп, „бурканът” е все още мястото, където много хора държат парите си, и е често срещана практика, независимо дали средствата им са много или малко. Този начин на спестяване не е само много остарял – той е и необичаен във времето на модерния интернет, в което само 35% от нас редовно посещават банков клон.

Причините хората да го правят включват „Ако парите са в банката и изведнъж всичко е похарчено, без дори да съм забелязал”, въпреки че повечето от нас предпочитат да плащат с карта (64%) вместо с пари в брой (42%).

Що се отнася до вечния въпрос кой държи юздите на портмонето, то това са жените, които са по-ангажирани с парични въпроси. 83% от тях казват, че обикновено те следят финансите на домакинството в сравнение със 78% от мъжете.

Жените са и по-склонни да проверяват редовно баланса по сметката си (79% срещу 74% от мъжете). Това е в пълна противоположност на това кой, според мъжете, командва, тъй като 62% смятат, че те взимат повечето решения, свързани със семейния бюджет.

69% от анкетираните твърдят, че предплатените карти могат да им помогнат да контролират колко харчат, а 73% дори казват, че биха могли да ги предпазят от задлъжняване.

70% от родителите на деца над 13 години смятат, че предплатените карти са добър начин да ги научат как да управляват парите. 67% пък споделят, че предплатените карти предлагат повече сигурност, когато пътуват в чужбина

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини