Д-р Зинаида Ковачева: Време е в Смолян да има инвазивна кардиология

Д-р Зинаида Ковачева,шеф на кардиологично отделение в Смолянската болница

В днешния Световния ден на сърцето  - 29 септември, началникът на Кардиологично отделение в МБАЛ – Смолян  - д-р Зинаида Ковачева  коментира състояние на кардиологичната помощ в Смолянския регион към днешна дата.

Въпреки че посрещат Международния ден на сърцето след основен ремонт на едното крило на кардиологично отделение, лекарите спасяващи сърцата ни болните са категорични, че пациентите в единственото специализирано отделение за цялата област имат категорична нужда от Инвазивна кардиология.

Надяваме се скоро да се намерят средства за отремонтиране и на другата част на отделението, но основната нужда е от инвазивна кардиология“, каза д-р Ковачева.

Тя обясни, че сега всички пациенти с остър инфаркт на миокарда, още в първите часове подлежат на фибронолиза /венозно вливане на медикаменти за отваряне на запушената артерия/. След това лечение обаче, от кардиологичното в Смолян болните трябвада се транспортират  с наш екип до  някоя от инвазивните лаборатории в Пловдив. „Това е свързано със загуба на ценно време и неудобство за пациента и лекуващите го. Затова си пожелаваме в най-близко бъдеще в МБАЛ – Смолян, да се изгради инвазивна кардиология – така ще отговорим и на най-новите изисквания  за лечение на остър коронарен синдром“, каза още д-р Ковачева.

На Световния ден на сърцето си пожелаваме да имаме по-малко тежки случаи на пациенти, а тези които постъпват при нас – да ги лекуваме съгласно най-новите достижения на  съвременната кардиология.

От сърдечно-съдови  заболявания страдат най-много хора, а смъртността от болести на кръвообръщението и сърцето е най-голяма.

„Това е причината  да обръщаме все повече внимание и да полагаме все по-големи грижи за развитието на съвременната кардиология, включително и  в Смолянска област, защото ние не сме изключение от общата, за съжаление, все по-тревожна тенденция за увеличаване на заболяемостта  в днешното време“, обобщи шефката на отделението в Смолянската болница, което обслужва цялата Смолянска област и само от началото на годината до сега  в него са лекувани  2 125 пациенти.

Около една четвърт от преминалите пациенти са били с остри кардиологични състояния – острите инфаркти на миокарда, които да момента са 82 случая за годината, а също и прединфарктните състояния. Отделението разполага с 50 легла и 6 легла в съвременно оборудван интензивен сектор, в който се настаняват  всички спешни състояния от региона.

Най-голям процент от  хоспитализираните пациентите са със сърдечна недостатъчност, причинени от артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, болести на клапите, прекарани инфаркти на миокарда, някои вродени заболяявания на сърцето. Други заболявания, които също лекуват в кардиологично отделение, са  остронастъпили ритъмни нарушения, белодробна тромбоемболия, болестите на перикарда и ендокарда.


СмолянБГвести.нет

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини