Музей на пъстървата изграждат в Триград

Музеят на мечката край Триград вече няколко години се радва на туристически интерес

Атрактивен музей на балканската пъстърва изграждат край родопското село Триград. Експозицията ще показва рекордите по улов на пъстърва, както и препарирани риби, а част от сбирката ще бъде посветена на историята на поминъка в региона. В музея животът на пъстървата ще бъде представен със специална географска информационна система. Интериорът в бъдещия музей ще бъде допълнен от шадраван с живи пъстърви и цилиндричен аквариум, като се планира през април идната година да отвори врати за туристите и гостите на живописния район на Триградското ждрело.

Към момента върви строите

лството на сградата за нестандартната колекция, която ще бъде свързана с музея на мечките в селото, известно с пещерата „Дяволското гърло” .

Решихме да съединим двата музея, тъй като видовете имат общ живот – кафявата мечка се храни с балканска пъстърва. Мултимедия ще показва на туристите връзката помежду им”, казва Костадин Хаджийски, председател на пещерен клуб „Силивряк”, изпълнител на проекта за 77 000 лв. С парите ще бъдат изградени беседки за риболовен туризъм и пътеки за достъп на рибарите до реката край Триград.

Ежегодно около 5 000 души посещават музея на мечката в Триград, а след отварянето на новата рибна сбирка, очакванията са потокът от туристи значително да нарасне.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини