Прокуратурата разреши да се влезе във взривилия се цех

Прокуратурата е разрешила специализиран екип с бронирана техника да влезе до половин час в района на взривения цех в село Горни Лом.
След съгласуване на действията със следователи от Националната следствена служба, окръжния прокурор на Видин и наблюдаващия случая прокурор безпилотен самолет е направил снимки на терена, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От Министерство на отбраната уточниха, че на място са два военни модула с техника, които оказват съдействие на полицията, във връзка с извършването на оглед на цеха. От Плевен е изпратена бронирана машина тип „Пустинна котка“.

В момента върви разследване от специализирани органи, за да не се укрият следи и улики, след която трябва да има информация за причините за взрива.

Експлозията избухна във фабриката за боеприпаси край видинското село Горни Лом вчера късно следобед. По последни данни по време на взрива в цеха е имало 15 души - 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката. Смята се, че всички са загинали. Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че няма признаци за живот във взривилия се цех, който се наблюдава с термокамери.

Няма официално потвърдена информация за жертви и за точната причина за експлозията.

В сградата на кметството в Горни Лом в момента при закрити врати заседава Кризисният щаб, в който участват министърът на външните работи Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и социалният министър Йордан Христосков.

Заводът в Горни Лом е бил проверявани от Инспекцията по труда 16 пъти и при проверките са били констатирани нарушения като остаряло оборудване, липса на втори изход за бързо и безопасно извеждане на хората при аварии.

Главният енергетик на фабриката заяви пред bTV, че според него най-вероятната причина за взрива е човешка грешка. По думите му в смяната работници, които са били в цеха по време на експлозията, е имало млади, неопитни хора, които са били на работа само от около седмица.

Съпругата на един от работниците, които са били на работа вчера, каза, че е разбрала за случилото се от медиите. Тя разказа, че започнал работа там през юли, след като близо две години бил безработен. Наели ги без да мине какъвто и да било специализиран курс. По думите на жената за месец август мъжът й получил заплата в размер на 250 лева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини